De laatste tijd zie je steeds meer recepten met zwarte
knoflook opduiken en het is dan nu ook beter verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de
AH (maar bij lange na niet bij alle filialen!), Marqt, of bio-winkels (voor 3
euro per bol, zoals de verpakking hieronder). De knoflook is zoals je hem nog
nooit hebt gezien: de teentjes zijn gitzwart en zacht. Dat komt doordat ze hem
enkele weken lang op een lage temperatuur verhitten, waarbij de knoflook
langzaam verkleurt. De smaak deed mij denken aan appelstroop of dadels, met een
hele lichte, hartige knoflooksmaak. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in sauzen en in
salades, maar ze passen ook bij een kaasplankje. Ik maakte er een boter van,
samen met eekhoorntjesbrood.
De gedroogde paddenstoelen hebben erg veel smaak en de knoflook
heeft hier dus duidelijk een achtergrondfunctie. Als je de knoflook zelf wilt
laten stralen, kan je de teentjes ook gewoon snipperen en door de boter mengen
zonder andere toevoegingen. Nou ja, met wat zout erbij dan. Gebruik dan ook
gerust een hele bol knoflook op zo’n 100 gram boter. En ik zou de pasta nog
steeds opleuken met parmezaan en bieslook.
Wij aten er gekaramelliseerde witlof bij, maar een groene
salade past ook goed.
Pasta met zwarte
knoflook en eekhoorntjesbrood
Het recept voor de boter is genoeg voor 600 gr pasta (voor 4
personen – je hebt vrij veel pasta nodig, omdat er verder geen vullende saus
is)
100 gr roomboter, op kamertemperatuur
1 klein scheutje olijfolie
1 sjalotje of een heel klein rood uitje, heel fijn
gesnipperd
30 gr gedroogde paddenstoelen, bv eekhoorntjesbrood
4 teentjes zwarte knoflook
4 scheutjes (vegetarische) Worcestershire saus
een kneepje vers citroensap
zout en peper
voor erbij: wat verse bieslook of peterselie en
Parmezaanse kaas
600 gr pasta naar keuze
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en giet er heet
water op om ze te laten wellen (in ieder geval 10 minuten). Haal ze er daarna
uit.
Fruit de gesnipperde sjalot of ui in een klein beetje
olie tot het zacht is. Voeg dan ook de paddenstoelen toe en bak ze even mee.
Voeg tenslotte de zwarte knoflook toe, bak nog heel even en haal dan van het
vuur. Pureer dit mengsel in een keukenmachine (of eventueel een staafmixer) tot
fijne snippers.
Meng het daarna met de boter, Worcestershire saus,
citroensap, zout en peper. Je kunt het nu direct gebruiken of bewaar het in de
koelkast.
Je kunt de boter ook op huishoudfolie scheppen,
dichtrollen en tot een worst vormen. Als je dat op laat stijven, kan je er
plakken van snijden en ergens op laten smelten.
Kook dan nog de pasta gaar en smelt de boter erdoorheen.
Serveren met bieslook en parmezaan erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.