Het grootste succes deze week was zonder twijfel de zak norivlokjes van Saitaku, welke je over rijst en dergelijke kan strooien. Het
gaat om krokant geroosterd zeewier gemengd met sesamolie en sesamzaad. Nogal
prijzig (3,49 bij de AH voor een zakje dat de familie hier zo leeg schudt bij
het avondeten), maar erg lekker. Ik had het al eerder gebruikt op de zelf
gepopte popcorn en later die dag ook op gebakken zalm, bestreken met
gemberhoning, en met kokosrijst erbij. Nou jongens, dat was smullen en ik kan
het aanraden.
De norivlokken in kwestie
De popcorn met nori
De zalm werd bestreken met de gemberhoning van Melvita (in ieder geval nu verkrijgbaar bij de Jumbo).
Het is een vrij stevige honing met een duidelijk gembersmaak, die ik zelf erg
kan waarderen. Je kunt ook gewone honing gebruiken en een theelepel
fijngehakte gember toevoegen.
Daarbij kwam basmatirijst van Tilda, welke een mooie stevige, kleine korrel heeft. Deze werd gekookt in een mengsel van kokosmelk (altijd van Go Tan – mijn favoriet van de supermarktmerken) en gewoon water. Nou, en daarbij dan wat gewone broccoli en je feestmaal is klaar.
Daarbij kwam basmatirijst van Tilda, welke een mooie stevige, kleine korrel heeft. Deze werd gekookt in een mengsel van kokosmelk (altijd van Go Tan – mijn favoriet van de supermarktmerken) en gewoon water. Nou, en daarbij dan wat gewone broccoli en je feestmaal is klaar.
Gebakken zalm met gemberhoning en kokosrijst
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
voor de zalm:
4 (of 5) stukken zalmfilet, zonder huid, samen ongeveer
500 gram (diepvries is prima)
75 gr Melvita gemberhoning (of gewone honing met een theelepel heel fijn gehakte,
verse gember)
40 ml sojasaus, zoals Kikkoman (geen ketjap manis)
1 grote teen knoflook, gesnipperd
eventueel om er extra overheen te strooien: ringetjes
lente-ui, sesamzaad en/of dus die nori sprinkles
voor de rijst:
200 gr witte basmatirijst, zoals Tilda (geen
snelkookvarianten!)
250 ml kokosmelk (=1 tetrapakje van Go tan)
225 ml water
zout
verder nodig:
2 stronkjes broccoli, in roosjes
Begin met de zalm: marineer de stukken (ontdooide!) zalm in
het mengsel van honing, sojasaus en knoflook. Als je de marinade iets verwarmt in
de magnetron is deze makkelijk door elkaar te roeren. Laat de zalm en marinade in ieder geval 15
minuten in de koelkast staan, maar liever langer.
Verhit de oven op 200 graden (180 graden hetelucht). Leg
bakpapier op een bakplaat en daarop de zalm. Bestrijk elk stuk zalm met een
eetlepel van de marinade en bak ze dan 10 tot 15 minuten afhankelijk van de
dikte. In de laatste paar minuten kan je nog een eetlepel marinade erover lepelen,
maar laat het dan nog wel even bakken.
Ondertussen de rijst maken: schenk de kokosmelk met het
water in een pan, samen met de rijst en breng dit af en toe roerend aan de
kook. Kook de rijst in een pan met deksel op laag vuur in ongeveer 10 minuten (ligt
ook aan de soort rijst!) gaar. Controleer wel aan het einde of het niet te
droog kookt. Laat desnoods zonder deksel het resterende vocht verdampen tot het
een smeuig geheel is.
En ondertussen kook (of stoom) je ook de broccoli gaar in
water. Serveren met de nori sprinkles of sesamzaad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.