30 juni 2019

Een soort Tunesische salade Niçoise



Hoe moet je dit nou noemen? Het origineel waar ik het ooit vandaan haalde had het over Tunesische salade Niçoise; dus zeg maar een salade uit Nice, maar ook uit Tunesië. Hoe dan ook, de harissa door de tonijnsalade is een erg goed idee, zeker als je dat omringt met allerlei lekkers. 
De harissa van Al'fez (oa te koop bij de AH) is toch echt het lekkerste. Niet de goedkoopste trouwens...!


Een soort Tunesische salade Niçoise
Ik ben even niet te precies met hoeveelheden – doe maar wat …

- 1 zak rucola
- hardgekookt eieren, gehalveerd
- aardappelsalade (ik had hier op de foto simpelweg aardappels gekookt en omgeschept met een vinaigrette met harissa (dus: 2 delen olie, 1 deel azijn en harissa + zout naar smaak), maar je kunt ook een kant-en-klare aardappelsalade halen)
- kerstomaatjes
- komkommer, in plakjes
- misschien wat koude, witte bonen
- rode ui, in halve, dunne ringen
- zwarte olijven en kappertjes
- tonijn met harissa van het recept hieronder
- dressing van ingemaakte citroen, recept hieronder

Nb. Maar wat ik ook wel eens gebruik: gekookte en afgekoelde sperziebonen, plakken gegrilde courgette, aubergine of paprika, dunne asperges uit een pot, en op de foto zie je ook de lekkere half gedroogde tomaten van Sacla (pomodori al forno):




Tonijn met harissa:
1 blikje tonijn op water, uitgelekt
3 el mayonaise
2 tl harissa
beetje gehakte, verse peterselie
sap van ½ citroen
zout naar smaak

Simpel: alles mengen en koud wegzetten.

Dressing van ingemaakte citroen

125 ml olijfolie
de gesnipperde schil van een 1/4 ingemaakte citroen (niet in huis? Geen zin in nieuwe dingen? Doe maar gewoon wat meer citroensap of de rasp van een biologische citroen)
1 teen knoflook, gesnipperd
Sap van een halve citroen
½ tl komijnpoeder
1 el honing
zout en peper naar smaak

Ook simpel: gewoon alles mengen

Nou ja, en dan dus een schaal opmaken. Verdeel alles in groepjes op een grote schaal; de rucola gaat eronder. Verdeel de dressing er tenslotte over.




23 juni 2019

Kerstomaatjes met sojasaus en sesamolie

Bron foto: Nachrichten_muc via Pixabay

Even een heel kort saladerecept van Mark Bittman, maar goede dingen hoeven niet moeilijk te zijn. De aardigheid van deze tomatensalade zit in de opstapeling van umami (=hartige smaak). De tomaten worden echt verrijkt door de sojasaus en sesamolie. Dat doe je als volgt:

Halveer 400 gram lekkere, zoete kerstomaatjes en meng ze met 1 el sojasaus (van het type Kikkoman, dus geen ketjap manis, he?), 1 el sesamolie en nog een handje gehakte basilicum óf koriander.




15 juni 2019

Wraps met prei en pecorino



Of deze wraps lekker zijn? Nou, laat ik het zo zeggen: toen de oudste dochter laatst bij een vriendinnetje ging spelen, wilde ze daar ook wel graag blijven eten. Wat de pot bij de vriendin schafte wisten ze daar nog niet, dus bij het afscheid (met de moeder van de vriendin erbij) moest ze toch nog even weten wat wij zelf aten. De wraps met prei dus. En ik zag haar al denken: ‘Hoe ga ik dit netjes oplossen…?’ Kort gezegd, ze koos eieren voor haar geld en kwam thuis eten. Die wraps wilde ze niet missen.

De prei wordt op laag vuur lang gestoofd. Daar wordt het poezelzacht en zoet van. Ik rasp er pecorino door, wat een erg specifieke smaak heeft, maar bij gebrek daaraan zou ik uitwijken naar gruyère of een ander pittig kaasje met een sterke smaak. Desnoods met parmezaan, maar dat is toch echt iets anders dan pecorino. Verder een paar rozijnen voor het zoete effect en voor de liefhebber wat zwarte olijven, die je er makkelijk per wrap bij kan doen.


Wraps met prei en pecorino
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

scheutje olie of klontje roomboter
900 gr schoongemaakte prei (=4 grote preien – dat is een hele baal, maar het slinkt toch behoorlijk)
1 el verse tijmblaadjes of ½ el gedroogd
een handvol rozijnen
100 gr pecorino, geraspt
75 gr zwarte olijven, gehalveerd
4 tot 6 grote tortilla’s of 6 tot 8 middelgrote

Verhit de olie of boter in een grote hapjespan waar een deksel op kan en voeg de prei met aanhangend water (van het wassen) toe. Doe de tijm erbij. Verhit het even goed door en stoof het daarna met een deksel erop en op laag vuur  gedurende 40 minuten.
Haal dan de deksel eraf en laat het vocht verdampen op hoger vuur. Schep de rozijnen erdoor zodat die het laatste vocht opslurpen. Haal van het vuur en meng de kaas erdoor.

Verhit de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Vet een ovenschaal licht in en vul de wraps: je kunt ze heel dik vullen, zodat je meer prei dan wrap eet en dan heb je genoeg aan 4 grote wraps, of je maakt dunnere exemplaren. De olijven verdeel ik nu pas over de vulling van een paar wraps (omdat niet iedereen ze wil). Rol ze op en leg ze in de schaal. Ik doe nog wat olie op mijn handen en smeer daarmee alle wraps licht in, zodat ze straks wat knapperig worden. Zet ze 20 minuten in de oven om goed door te warmen.

Ze zijn erg lekker met een romig sausje - mayonaise of zo'n kerrie-ananassaus van Calve bijvoorbeeld. Nou vooruit, (durf ik dit toe te geven?) Joppiesaus is er ook lekker bij... 



9 juni 2019

Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus



Het lijkt heel wat, maar je zet dit echt zó in elkaar. Het is vrij gemakkelijk om te maken en lekker zomers. Je kunt er pasta of brood bij eten, maar een groene salade misstaat ook niet.

Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus
Vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Gebaseerd op een recept van Not Quite Nigella

voor de balletjes:
250 gr ricotta
2 eieren (M of L)
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
100 gr geraspte, oude kaas
150 gr bladspinazie uit de diepvries (dus 1/3 pak), ontdooid en uitgeknepen
75 gr bloem
1/2 tl bakpoeder

Voor de tomatensaus:
scheutje olijfolie
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 x 500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 ruime tl sambal oelek                            
zout naar smaak
200 gr doperwten (diepvries) of de rest van het pak spinazie (ook uitgeknepen)

Eventueel erbij: 
wat verse bieslook of basilicum om erover te strooien
300-400 gr pasta, maar je kunt er ook brood bij eten


Begin met de tomatensaus: fruit de uisnippers op laag vuur in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Bak in de laatste minuut de knoflook mee. Laat deze beslist niet bruin worden. Voeg de passata toe, samen met een beetje sambal oelek en zout naar smaak. Had je nog wat rode wijn open staan? Een sliertje erbij mag, maar hoeft niet. Laat dit nu zachtjes pruttelen (eventueel met deksel erop, want het spettert!) en ga verder met de rest.

Verhit de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Pak er een ovenschaal met hoge zijkanten bij, in ieder geval van het formaat A4.

Meng alles voor de ricottaballetjes door elkaar.

Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Ik gebruik dan twee eetlepels om ‘quenelles’ te vormen van het ricottamengsel of maak gewoon hoopjes. Leg deze in de saus. Bak het dan 35 tot 40 minuten of tot het lekker bubbelt en gaar is. Ik kwam uit op 16 quenelles; grotere exemplaren hebben mogelijk wat langer nodig.

Kook ondertussen de pasta gaar.

Bestrooi na het bakken met wat verse kruiden, zoals bieslook of basilicum. Serveer met de pasta (of brood).


2 juni 2019

Rendangballetjes van gehakt (kan ook vegetarisch!)



Dus. Ik heb ruim 800 recepten op dit blog gezet, maar draadjesvlees is een dingetje hier. Dat wordt nooit iets anders dan schoenzool… Jawel, ik weet heus wel hoe het moet, u hoeft níet hieronder te reageren, en ik volg heus alle regels op, maar ergens gaat er iets mis. Ik weet het ook niet. Mijn enige troost is dat wij hier grotendeels vegetarisch eten, dus mijn onkunde valt niet erg op. Toch hebben wij nog een zwak voor gehaktballetjes. Die komen soms nog op tafel. En laten we nou ook een zwak hebben voor rendang. En voilà, om met Cas Spijkers te spreken, dan krijg je dus dit.

Kleine noot voor de vegetarier: ik maak dit dus ook wel eens vegetarisch, waarbij ik kant-en-klare balletjes (bv de Vegetarische Balletjes van de Lidl) in de saus serveer. Ik gebruik dan 400 gram balletjes en houd wat meer saus over voor de rijst die ik erbij eet. Ook lekker bijvoorbeeld met gewokte paksoi met wat ketjap manis en sambal erdoor!

Rendangballetjes van gehakt
Voor zo’n 36 ‘pingpongballetjes’

Tip: verse laos bewaar ik in de diepvries. Ik koop een verse laoswortel, snijd dat in plakjes van een centimeter en leg dat in een bakje in de vriezer. Je kunt zo gemakkelijk verse laos op voorraad houden.

Voor de balletjes:
1 kg (runder)gehakt
1 groot ei (L)
handvol paneermeel
2 tl kerrie
2 tl komijn
1 tl gember
2 tl zout en voldoende peper
likje sambal
wat olie of boter om in te bakken

Voor de boemboe:
1 grote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2 tl sambal oelek
1 tl laospoeder of een stukje vers (bv uit de diepvries, zie boven)
1 tl kurkuma
1 el verse gember

Verder nodig:
1 stengel citroengras of een paar verse (of diepvries) limoenblaadjes
1 a 2 el geconcentreerde tomatenpuree
100 gr santen
350 ml bouillon (1/2 blokje groente- of kippenbouillon)
eventueel een beetje maïzena
Zout

Maak het gehakt aan met de rest van de ingrediënten. Maak er balletjes van en bak ze gaar en bruin in wat olie of boter en houd ze daarna apart.

Stamp voor de boemboe alles samen in een vijzel.

Haal het meeste vet uit de pan en voeg de boemboe toe aan de lege pan (of voor de vega optie: verhit wat olie in de pan). Fruit de boemboe enkele minuten en voeg dan de tomatenpuree toe. Bak deze eventjes mee en doe dan ook de stengel citroengras, santen en bouillon erbij. Voeg tenslotte de balletjes ook weer toe. Laat de saus nu wat verder inkoken tot de gewenste dikte. Rendang is eigenlijk vrij droog, maar ik wil graag nog wat saus overhouden. Waar nodig kan je de saus wat sneller dikker laten worden door er wat met water aangemaakte maïzena aan te voegen. Proef ook of het nog wat zout nodig heeft.