Hoeveel soorten azijn heeft de serieuze thuiskok nou in de
kast staan? Wat is redelijk? Ik heb er zelf 7 staan en dat lijkt me wel afdoende.
Maar ook de minder serieuze kok moet er toch wel minimaal 2 in huis hebben? Toch in ieder geval een
balsamico en een blanke, min of meer neutrale azijn, zoals een kruidenazijn of
een appelazijn, waar je heel veel kanten mee op kunt, inclusief gebruik in al je salades.
Een rode wijnazijn kan daarbij een aanvulling zijn en ik heb zelf ook altijd
een Chinese zwarte rijstazijn staan, die een heel eigen smaak heeft. De appelazijn
van Tromp & Rueb (gewoon te koop in de supermarkt, in ieder geval bij de Plus en AH) was altijd
al mijn standaardazijn, die ik in een grote fles heb staan, maar vooral voor
salades wijk ik ook wel uit naar ‘smaakjesazijnen’. Tromp & Rueb heeft nu bijvoorbeeld ook een
azijn met framboos en kardemom met een heel aparte smaak, die vooral goed uitkomt
bij een simpel blaadje sla. Daar moet je niet veel mee doen. Maar vandaag doe ik iets anders: die frambozenazijn was de aanleiding om eindelijk
eens zo’n aantrekkelijke knalroze dressing van frambozen te maken. En
daar zitten zulke sterke smaken in dat je daar prima je standaardazijn voor kan
gebruiken. Ik maakte de volgende salade, waarbij ik even geen hoeveelheden
noem, daar kom je wel uit:
een gewone krop sla of ander groot blad (jonge spinazie is ook lekker)
wat pecannoten of amandelen
wortelslierten (gemaakt met een dunschiller)
wat verkruimelde geitenkaas of feta
verse blauwe bessen, bramen of frambozen
dunne ringen rode ui
Frambozendressing:
2 el kruiden-, witte wijn- of appelazijn
6 el goede olijfolie
1 tl mosterd
1 tl honing
peper en zout naar smaak
100 g frambozen
Doe alles in een mengbeker en pureer het met een
staafmixer. Klaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.