Het eten van (harde) taco’s is u wel bekend; dat is
altijd een puinhoop. Zachte wraps kunnen trouwens ook verraderlijk lastig zijn. En
dat geeft allemaal niets; we zijn onder elkaar, we hoeven ons niet te generen
voor al dat druipende eten. Ik eet zelf de laatste tijd graag sla-pakketjes;
zoiets als een wrap, maar dan in een slablad gerold. Nou, dat doe je ook beter
binnenshuis: als je een zacht blad van kropsla neemt, dan is dat te slap om
goed vast te houden. De vulling loopt er aan alle kanten uit, alsof je een
tompouce te lomp afhapt. Maar als je knapperige ijsbergsla neemt, dan scheurt
het blad bij de eerste hap. Druk het plat en de vulling loopt er door de
scheuren uit. En dan die schattige kleine little gem-kropjes: heel leuk, maar
na het derde slablaadje krijg je geen blaadjes meer van het vaste kropje
afgepulkt. Jawel, ik weet het; je kunt grotere problemen hebben. Maar ik wilde
mijn gestuntel toch even meegeven met dit verder goede recept. Doe er maar mee
wat jullie goed lijkt:
Slawraps met kimchirijst en zoetzure korianderchutney
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine kinderen
bron: een interpretatie van een Delicious recept
Zet dit van tevoren klaar:
400 gr (zilvervlies)rijst koken en afkoelen (zo snel
mogelijk in de koelkast zetten; lauwe rijst bederft heel snel)
Maak een omelet van 5 eieren, klop het niet schuimig; gebruik
wat zout en scheutje melk. Snijd het omelet in reepjes
Dit kan je ook alvast maken: de koriander chutney
(zo noem ik het maar; het is soort dressing-achtig papje. Het is niet veel,
maar het is erg sterk van smaak, dus je gebruikt er kleine lepeltjes van)
Blender het volgende
tot een dikke saus:
50 gr koriander (1 bosje van de Turkse winkel) + extra
voor serveren
sap van 1 limoen of ½ citroen
3 el witte (rijst)azijn (ik gebruik gewoon witte
wijnazijn van Tromp&Rueb)
1 tl suiker
daarna toevoegen: 4 el pinda’s, mag eventueel iets worden
gehakt
Dan de wraps zelf:
scheut (zonnebloem)olie
200 gr gerookt ontbijtspek, in reepjes (desnoods vegetarische
spekjes)
4 cm gember, gehakt
4 el bonen-knoflooksaus (of gewone bonensaus + wat
gehakte knoflook erbij; zie link in dit recept voor het merk dat ik gebruik)
sambal oelek naar smaak
blikje/pakje kimchi (van minimaal 160 gr, mag zeker wel meer
zijn), eventueel gesneden
1 a 2 kroppen sla in losse bladeren
naar wens nog wat zoete chilisaus
Verhit de olie in een hapjespan en bak het spek en de gember
samen uit. Doe de bonenpasta erbij en bak het een minuutje. Voeg dan ook de
rijst en kimchi toe en warm het door. Tenslotte verwarm je de omeletreepjes
erin. (nb. rijst die eerst is afgekoeld blijft steviger. Maar als je wilt kun
je natuurlijk de zojuist gekookte rijst direct toevoegen, zonder hem te koelen).
Vul dan aan tafel de slablaadjes met een lepel rijst, lepeltje
saus en wat koriander erover. Daar mag eventueel wat zoete chilisaus bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.