30 juli 2012

Pasta met parmezaansaus, courgette, entrecote en rucolapesto


Wanneer krijgen kinderen eigenlijk door dat de kip op hun bord dezelfde is als dat kippetje op de boerderij? Aan mij ligt het niet, want ik doe daar niet moeilijk over. Ik leg wel even uit dat het lapje vlees een ‘toktok’ is, en die gehaktbal komt van een ‘boeoeoeoe’… Jawel, dat moet en dat is zeker niet pijnlijk voor hun tere zieltjes. Lachende varkens op het zakje van de slager zijn belachelijk; als je vlees eet, moet je ook erkennen dat het beest geslacht is. En het kon daar vast niet om lachen. Je hoeft niet in tranen boven je bord te hangen, maar een beetje respect voor je eten mag best.

Maar goed, ik wacht het moment dus af dat ze het doorhebben en vraag me af of ze op slag vegetariër zullen worden (geen punt). Op een middag aaiden ze ’s middags namelijk nog de vleeskoeien op het landgoed van Almere en ’s avonds schreeuwden ze alle drie om het laatste stukje entrecote. Tja…



Oh, wat een leuke apps zijn er tegenwoordig voor je telefoon! :) Dit zijn 'getekende' foto's.

De pesto maakte ik zelf van wat restjes noten die nog op het aanrecht lagen, maar een enkele soort kan natuurlijk ook. Het aandeel van de noten is erg groot in deze pesto, zodat het een stevige saus met stukjes wordt.

Pasta met parmezaansaus, courgette, entrecote en rucolapesto
recept voor 300 gram pasta

1 courgette, ongeveer 350 gr
1 teen knoflook, gesnipperd
olijfolie
200 ml crème fraiche
zout en peper
100 gr parmezaan

300 gr pasta
3 ons entrecote, aan 1 stuk

voor de pesto:
70 gr noten (walnoten, amandel of pijnboompitten, of een mengsel hiervan)
1 teen knoflook
40 gr parmezaan, geraspt
30 gr rucola
scheut olijfolie


Voor de pesto worden alle ingrediënten, behalve de olie, in de keukenmachine vermalen. Het hoeft geen gladde saus te worden, je mag er nog best in kunnen herkennen wat erin zit. Voeg daarna zoveel olie toe als nodig is om het tot een smeuïge saus te mengen. Het zal niet zoveel nodig hebben.

Snijd de courgette in kleine blokjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de courgette en knoflook. Als de courgette gaar is, wordt de crème fraiche en parmezaan toegevoegd en zachtjes verwarmd, totdat de kaas gesmolten is.

Ondertussen de pasta gaar koken.

Laat ook een (grill)pan gloeiend heet worden en doe er wat olie in, of smeer het vlees in met wat olie als je de grillpan gebruikt. Bak het vlees snel en niet te lang. Afhankelijk van de dikte van het vlees heb je aan 1,5 tot 2 minuten per kant genoeg. Haal het vlees daarna uit de pan en snijd het in plakjes. Schep een beetje pesto in de pan en wentel het vlees erin rond, zodat het bedekt raakt met een laagje.

Voeg de courgettesaus toe aan de pasta en serveer met de entrecote. Schep de resterende pesto op het vlees.

Oordeel van het smaakpanel: Er valt hier dus nog veel uit te leggen. Ze vonden het in ieder geval lekker.




26 juli 2012

Aardbeiensoep met Griekse yoghurt


Dit is een variant op de aardbeiensoep die ik laatst voor het foodblogevent maakte, maar daar zat witte wijn in en was dus niet geschikt voor de kinderen. Momenteel breken de dames mijn winkelwagentje af als we bij de Plus langs de aardbeien komen, dus ik dacht dat ik ze hier een groot plezier mee zou doen:

Aardbeiensoep met Griekse yoghurt
Recept voor 4 personen

Aardbeiensoep:
500 gr schoongemaakte aardbeien
1 zakje vanillesuiker
40 gr poedersuiker
3 bolletjes gember (op siroop)
2 el gembersiroop (uit het potje van de bolletjes dus)

Voor de yoghurt:
300 gr Griekse yoghurt
2 zakjes vanillesuiker
1 el gembersiroop


Doe de ingrediënten voor de aardbeiensoep in een blender en pureer het.

Roer de yoghurt los met de suiker en siroop.

Giet een beetje soep in een glas en schep daar voorzichtig yoghurt op. Als je het niet voorzichtig doet, zakt de yoghurt erin! Garneer het eventueel met wat munt of citroenmelisse.

Je houdt waarschijnlijk soep over, dus och, je kan net zo goed de rest van die pot yoghurt er ook erbij zetten… J Alles ging schoon op hier.





Oordeel van het smaakpanel: het werd een zwijnenstal, maar lekker vonden ze het wel!




22 juli 2012

Bananenijs met één ingrediënt


Keukenscheikunde is soms zo mooi dat je er wel uren naar zou kunnen kijken. Eiwitten die worden opgeblazen tot stijve wolken, vlees dat bruin wordt, bessensiroop die onbedoeld geleert in de fles (die had ik kunnen zien aankomen!)... En dan nu ook: bananenijs met slechts 1 ingrediënt: bananen. Romig en schepbaar, maar ook mager en zonder toegevoegde suiker. Daar komt bij dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt, maar wel een stevige keukenmachine. Klinkt goed?

Als je bevroren bananen pureert, worden ze omgetoverd tot een mooi glad, schepbaar, zacht ijs, dat zowaar aan roomijs doet denken. De kinderen zijn er hier gek op en het is eindelijk een ijsje dat je echt zonder schuldgevoel kan geven. IJs van een custardbasis is uiteraard nog lekkerder, maar ook vetter en calorierijker en daarmee is dit bananenijs lang zo slecht nog niet. Zeker niet met wat een verse fruitsalade erbij.



Hoe maak je het?

·         Gebruik rijpe bananen; de bananen met (beginnende) bruine plekken op de schil zijn precies goed. Gebruik 1 banaan per persoon. Voor mijn keukenmachine maalt een hoeveelheid van minimaal twee of drie bananen het beste, want met slechts één banaan krijgt het mes er niet goed grip op. Snijd de banaan in plakjes en leg deze uitgespreid op een bord of in een bak in de vriezer. Je kunt er eventueel een diepvrieszakje of iets dergelijks onder leggen, zodat de plakjes straks makkelijk van het bord te pakken zijn, want ze vriezen waarschijnlijk een beetje vast.

·         Laat de banaanplakjes in een paar uur volledig bevriezen.

·         Doe de bevroren banaan in een keukenmachine met sikkelmes. Een blender zal niet werken, omdat je de bevroren banaan niet in een maalstroom kan krijgen. Maal de bananen nu helemaal fijn. O ja, en houd je machine goed vast; hierom moeten het dus plakjes zijn. Feitelijk kan je de banaan ook in zijn geheel invriezen, maar de machine zal al moeite genoeg hebben met de plakjes. Het is zwaar werk en het duurt even voordat de machine er snippers van heeft gehakt, maar op een gegeven moment zal de losse massa zich opeens omzetten in een koude bal van schepbaar ijs. Dan is het klaar.

·         Het malen moet niet langer dan één a twee minuten duren; als het langer duurt, begint het te ontdooien en wordt het babyvoer, en dat is eten van een heel andere orde!

·         Het ijs kan direct geserveerd worden. Het is nu zeer schepbaar. Een soort stevig soft ice. Weer terug in de vriezer kan ook, voor een uurtje of langer, maar als je het weer helemaal bevriest, zal het wel even op adem moeten komen voor het gegeten kan worden, omdat het anders te hard wordt.

·         Werk snel en houd alles zo koud mogelijk. Als je het direct wilt serveren is het wellicht praktisch om de schaaltjes ook vooraf in de vriezer te zetten.

·         Ik maakte verschillende soorten. Op de foto staat ook de variant met cacaopoeder: ik deed een eetlepel cacaopoeder per banaan erbij. Andere mogelijke toevoegingen zijn chocoladestukjes, gehakte noten, geraspte kokos of zelfs een lepel pindakaas of amandelpasta.


21 juli 2012

Salade 10daagse nr 10: Salade met avocadodressing en bacon



Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.

Nummer 10. De laatste!



Salade met avocadodressing en baconrecept voor 2 personen

Dressing:
1 avocado
50 ml olijfolie
20 ml witte balsamico
scheutje water
zout

Verder:
100 gr (bak)bacon
1 krop sla
3 tomaten, in stukken

Pureer de avocado met de olie en azijn in een blender tot een gladde puree. Er moet waarschijnlijk een scheut water bij om de dressing dunner te maken en om het goed te kunnen pureren. Breng op smaak met zout.

Bak de bacon knapperig en snijd het in stukjes.

Meng de schoongemaakte sla met de tomaten en bacon. Serveer met de dressing en lekker knapperig brood.





20 juli 2012

Salade 10daagse nr 9: Tomatensalade met citroen en kappertjes




Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.


Omdat alleen sla ook verveelt:

Tomatensalade met citroen en kappertjes
recept voor 2 personen

800 gr tomaten, in stukken
olijfolie
1 kleine citroen, rasp en sap
2 el kappertjes
zout, peper
5 takjes verse basilicum, alleen de blaadjes, fijn gehakt

Simpel: alles samenvoegen. Rustig aan met het sap, zodat het niet te gek wordt. Als tegenhanger mag er wel iets vets met koolhydraten bij. Deze Welsh rarebit zou ideaal zijn, want de salade is behoorlijk zuur en dat kan dit broodje heel goed naast zich hebben.






19 juli 2012

Salade 10daagse nr 8: Indiase salade met ei, verse kokos en pinda’s




Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.

Soms kom je een recept tegen waarvan je denkt dat het een onwaarschijnlijke combinatie is, maar ergens blijft het in je gedachten zitten en uiteindelijk maak je het toch. Deze salade stelde niet teleur, ook al is een eiersalade voor mij iets met mayonaise en bieslook. Maar het is een erg goede combinatie met verse kokos, hete chilipepers, geurige koriander en een beetje zuur van de tamarinde. De pinda’s geven het iets om op te kauwen. Het zou erg goed werken als Indiaas bijgerecht met rijst en een vlees- of groentegerecht. Wij aten het als late-night snack met crackers. Ook niet verkeerd.

En waar kwamen we dit recept tegen? Lang leve het internet, waar je op een avond zomaar op een website terecht komt, die je de weg wijst in Dubai (“Dubai's best restaurants, nightlife, films, things to do and places to see”). Ook al zo onwaarschijnlijk.

Indiase salade met ei, verse kokos en pinda’s
Bijgerecht of snack voor 4 personen

5 eieren
6 el verse kokos, geraspt
1 a 2 chilipepers (groen of rood)
2 a 3 el verse koriander, gehakt
1 ruime el tamarindepasta
4 el gehakte pinda’s
zout

Eventueel erbij: 1 el gehakte sjalot en 2 el gehakte tomaten

Kook de eieren in 8 minuten hard en koel ze direct in koud water. Pel ze. Haal de dooiers eruit en verkruimel ze met een vork in een kom. Snijd het eiwit in kleine blokjes en voeg toe aan de dooiers.

Snijd de pepers, zonder zaadlijsten, in ragfijne reepjes en voeg ze met de andere ingrediënten toe aan de eieren.




18 juli 2012

Salade 10daagse nr 7: Salade met witlof en witte bonenpuree met noten




Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.


Salade met witlof en witte bonenpuree met noten
recept voor 2 personen

bonenpuree:
160 gr noten (walnoten doen het goed. Voor de foto verwerkte ik een restant pijnboompitten en pecannoten)
1 à 2 tenen knoflook (1 grote is wel genoeg), in stukjes
1 blik witte bonen, bv limabonen of cannellinibonen (400 gr, uitlekgewicht ongeveer 250 gr)
zout, peper
olijfolie en een scheut water
handvol gehakte peterselie

verder:
sla, 2 stuks witlof, tomaten, olijven, basilicum
een simpele dressing van 2 delen olijfolie, 1 deel balsamicoazijn, een kneepje honing en zout

Voor de bonenpuree moet alles, behalve olie, water en peterselie, worden gepureerd in een keukenmachine. Verdun het mengsel met wat olie en/of een scheutje water. Meng er de peterselie door.

Haal een stuk of 10 blaadjes van de witlof los en houd deze apart. Snijd de rest fijn en maak een salade met de sla, gesneden witlof en andere dingen die lekker lijken. Leg dit op een bord en verdeel de witlofblaadjes erover, zodat ze gevuld kunnen worden met de bonenpuree.



17 juli 2012

Salade 10daagse nr 6: Tomatensalade met honingpesto en amandelen



Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.



Omdat je niet elke dag sla kan eten:

Tomatensalade met honingpesto en amandelen
recept voor 2 personen
gebaseerd op een recept van Stonesoup

15 takjes basilicum, alleen de blaadjes
40 gr amandelen
1 kleine teen knoflook
50 gr parmezaan, geraspt
1 el honing
scheutje olie

500 gr tomaten met smaak
zout, peper
een handvol amandelen
eventueel een schep ricotta en/of wat plakken prosciutto

Maal de ingrediënten voor de pesto, behalve de olie en honing, tot een korrelig mengsel. Voeg dan de honing en wat olie toe.

Snijd de tomaten in stukken. Schep ze om met wat zout en peper en de amandelen. Serveer met de pesto en eventueel wat ricotta en/of rauwe ham.






16 juli 2012

Salade 10daagse nr 5: Bonensalade met halloumi



Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.


Bonensalade met halloumi
Recept voor 2 personen

200 gr sperziebonen
1 blik linzen (uitlekgewicht ongeveer 250 gr) of gebruik ev. andere peulvruchten
olijfolie
zout
een grote hand gehakte kruiden naar keuze, zoals bieslook, peterselie, basilicum, etc.
1 teen knoflook uit de pers
250 gr halloumi, in dikke plakken

Maak de sperziebonen schoon en kook ze gaar. Laat de linzen uitlekken.

Voeg alles de bonen en linzen samen met de kruiden en knoflook en schep het om met een royale scheut olijfolie en wat zout.

Bak de plakken halloumi in wat olie in enkele minuten bruin aan beide kanten. Serveer ze bij de salade.






15 juli 2012

Salade 10daagse nr 4: Pastasalade met feta en avocado


Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.


Vandaag even geen sla:

Pastasalade met feta en avocado
recept voor 2 personen

150 gr pasta, beetgaar gekookt
1 avocado, geschild, in stukjes
10 cm van een dunne prei, alleen het witte gedeelte,in halve ringetjes
2 tomaten, in stukjes
100 gr feta, in blokjes
verse basilicum, bieslook, zout en peper naar smaak
flinke scheut olijfolie en een scheut balsamicoazijn
1 teen knoflook uit de pers

Als alles in stukjes is gesneden, is de rest kinderspel: mengen en opeten!






14 juli 2012

Salade 10daagse nr 3: sla met champignons en een brave pizza

Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.

En opeens kwam ik op het internet in een klein hoekje terecht waar ze aan veganistisch koken deden. En dan niet zomaar veganistisch, maar het liefste ook nog zonder vet, suiker en koolhydraten, maar men was wel pro-raw food. Poeh… Je zal die lui maar per ongeluk voor het avondeten hebben uitgenodigd! Dan zou ik mij toch wel afvragen wat er in hemelsnaam nog overblijft, behalve een blaadje sla.

Maar ik moet bekennen dat ik de schrijvers buitengewoon inventief vond met het vinden van smaken om dierlijke producten te vervangen. Wist u bijvoorbeeld dat je een crème fraiche kan maken door cashewnoten te laten fermenteren en dan te pureren? Ik niet. En daar laat ik het voor nu ook maar bij. Ook de brownies van kastanjemeel, zoete aardappel en lijnzaad, en met een glazuur van tahin en maple syrup, laat ik maar aan me voorbij gaan. En och, zelf Parmezaanse kaas namaken van gemalen amandelen met voedingsgist is op zijn minst een nobel streven te noemen.

Maar aangezien ik een groot zwak heb voor witte bonen de laatste tijd, borrelde er wel een recept in mij op voor een pizza. Belegd met een bonenpuree, knoflook en gegrilde aubergine. Zo gezegd, zo gedaan, maar ik moet toegeven dat ik de enige was die er helemaal weg van was. Meneer vond hem ‘okee’, maar iets te ‘hervormd’, neigend naar extremistisch eetgedrag. Terwijl er heus nog wel parmezaan in zat, dus een echte veganist haalt er zijn neus voor op. En over de kinderen heb ik het nu maar even helemaal niet. Enfin, ik heb het maar even gezegd. Wel fijn voor meneer dat er ook nog een salade bij zat.




Heel erg brave pizza
Recept voor 4 personen

Pizzadeeg van 700 gram meel, bijvoorbeeld deze, of gebruik een kant en klare mix. Ik gebruikte dit keer een mix voor ciabatta, wat me ook erg goed beviel.

Bonenpuree:

1 blik cannellinibonen (400 gr, uitlekgewicht ongeveer 250 gr)
1 grote teen knoflook, fijngesneden
eventueel 50 gr pecannoten
grote hand basilicum
zout, peper
sap van 1 citroen
120 gr parmezaan, geraspt
scheut olijfolie

Voor 1 grote pizza met aubergine + 1 grote pizza met tomaten:

1 portie gegrilde aubergine, bereid volgens dit recept
stuk of 4 tomaten met smaak, in plakjes
100 gr feta, verkruimeld
1 bol buffelmozzarella, in stukjes
een handvol verse basilicum



Maak de puree door alle ingrediënten in een keukenmachine te pureren. Zet dit apart.

Maak de aubergine volgens het recept in de link hierboven en laat het wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).

Rol het deeg uit op twee bakplaten en prik het in. Besmeer het met een laag van de bonenpuree. Beleg 1 pizza met de aubergineplakjes en de feta. Beleg de andere met tomaatplakjes en mozzarella.

Bak de pizza’s (één voor één) af tot ze gaar en bruin zijn (15-20 minuten).
Bestrooi ze na het bakken met verse basilicum.

Erbij een Salade met champignons en gorgonzola:

250 gr champignons
olijfolie
1 tl tijm
een scheut balsamico-azijn
een takje verse rozemarijn, waarvan de naaldjes zijn fijngehakt
1 grote teen knoflook uit de pers

100-150 gr gorgonzola, alhoewel zachte geitenkaas ook heerlijk is
een krop sla, gewassen en in stukken gescheurd

dressing van 4 el olijfolie, 2 el (witte balsamico) azijn, een likje honing of mosterd, zout en peper

Houd kleine champignons heel en snijd grote doormidden. Verhit wat olie in een pan en bak de champignons op vrij hoog vuur gaar en bruin, maar niet te lang. Draai het vuur dan laag en blus het met een scheut azijn. Doe er de tijm, rozemarijn en knoflook bij en laat dit nog even sudderen. Kijk uit dat de knoflook niet verbrand. Zet het dan apart.

Snijd de gorgonzola in stukjes. Doe de sla in een kom en giet de dressing erop. Leg de kaas en champignons erbij.







13 juli 2012

Salade 10daagse nr 2: Salade met gegrilde aubergine en tahindressing



Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.

Salade met gegrilde aubergine en tahindressing
Recept voor 2 personen

2 aubergines, in dunne plakken (krap 0,5 cm)
olie om in te bakken

aubergine dressing:
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 teen knoflook, uitgeperst
eventueel 2 el verse platte peterselie, gehakt
zout, peper
1 krop sla
150 gr feta, in stukjes

Salade dressing:
125 ml crème fraiche
75 ml Griekse yoghurt
1 flinke el tahin
zout
1 teen knoflook uit de pers
½ tl komijnpoeder
sap van ½ citroen
ruime scheut olijfolie


Maak eerst de dressing voor de aubergines door alles samen te voegen in een grote kom.

Besprenkel de plakken aubergine met wat olie en grill ze in porties in een grillpan, of bak ze in wat olie bruin in een koekenpan. Leg de plakjes na het bakken direct in de dressing en schep om. Laat dit afkoelen.

Maak de dressing voor de salade door alles te mengen tot een gladde saus.

Maak de sla schoon en maak de salade op met sla, plakjes aubergine en feta. Giet de dressing erover en geef een restant er eventueel apart bij.






12 juli 2012

Salade 10daagse nr 1: Salade met witte bonen, chorizo en tomaat


Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.

O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.

Eerst maar iets zonder sla:
Salade met witte bonen, chorizo en tomaat
recept voor 2 personen

Dressing:
1 el witte balsamico
1 el vloeibare honing
3 el olijfolie
100 gr chorizo in reepjes of plakjes
1 blik limabonen (400 gr, uitlekgewicht 250 gr)
300 gr tomaten, in stukken
verse basilicum of ev rucola

Bak de chorizo op laag vuur in zijn eigen vet uit (gewoon in een droge pan verwarmen, dan smelt het vet er vanzelf uit), maar laat het niet te lang doorbakken, want dan wordt het taai. Schep de chorizo uit de pan, het vet kan weg.

Laat de bonen uitlekken en meng het meng de chorizo en tomaatstukken. Meng er gesneden basilicum of rucola doorheen.