Een Oezbeeks gezegde luidt:
als je arm bent, dan eet je plov. Als je rijk bent, dan eet je alleen nog maar
plov.
Plov
is een nationaal gerecht in meerdere landen in Centraal-Azie. Kort
gezegd: alle landen die eindigen met –istan, behalve Pakistan, en Rusland past
ook in het plov-rijtje. Het wordt geserveerd bij feesten en andere belangrijke gebeurtenissen, en het is een gerecht waar men oprecht trots op is. Ik heb op het internet meerdere recepten gezien waarbij er fel wordt gereageerd over de enige, echte bereidingswijze van plov. Wanneer
je denkt dat Italianen pietluttig nauwkeurig zijn met hun recepten, dan
moet je eens een Oezbeek op zijn hart trappen door te zeggen dat de plov niet
goed gelukt is.
bron: munchies.vice.com
Er
bestaan zelfs speciale plovkoks, die zich hebben gespecialiseerd in deze pilaf.
Dit zijn de ‘oshpaz’: plov wordt namelijk ook wel osh genoemd. Of palov. Zo spreek je het ook ongeveer uit: pah-lov. Met
een dikke ‘p’. De mannen (tja, oshpaz zijn altijd mannen) bereiden gedurende
een feest plovs voor elk moment van de dag. Bij een beetje feest begin je de
dag met ’oshi nahor’,
oftewel ochtendplov en zo werk je jezelf de dag door van osh tot plov...
Plov
moet wel de oerpilaf zijn. De rijst die Alexander de Grote en zijn leger aten
in Samarkand. Je ziet het al aan de samenstelling die erg simpel is. Een plov
bevat in ieder geval langkorrelrijst, vlees (bij voorkeur grote brokken vet
lamsvlees), uien, wortel en knoflook. De knoflook wordt als hele bol in de
rijst gegaard, zodat het een beetje gepoft wordt. Er zitten meestal geen chique
toevoegingen bij. Verder doen ze ook al niet moeilijk met specerijen, gedroogd
fruit of noten. In Tashkent wil er nog wel een verdwaalde rozijn in verdwijnen,
of wat kikkererwten, maar verder hechten ze erg aan het oeroude recept.
Dan over mijn plov: goede
plov is vet en druipend van de olie, maar ik heb niet teveel gebruikt, dus deze
plov is voor Oezbeekse begrippen belachelijk light! Verder heb ik thuis geen liefhebbers van lamsvlees zitten,
dus ik week uit naar kip. Nu heb ik altijd belangstelling voor vegetarische
bereidingen, maar dat bestaat hier echt even niet. Aan vegetarisch doen ze niet
en plov moet het ook gewoon hebben van vlees en vet. En dan die bol knoflook
die er in zijn geheel, met schilletjes, in moet? Het idee stond me niet aan,
omdat veel knoflook verre van biologisch is (vooral China verdenk ik van nare praktijken met hun knoflook). Dus ik roosterde een hele bol apart in de oven en je
kunt de zachte knoflookpuree op het bord bij de rijst doen. Dat is wel aan te
raden; de gekarameliseerde knoflook trekt de rijst heel erg op qua smaak.
Tenslotte de pan: de juiste pan is een soort wok (smalle bodem, brede
bovenkant) met een hoog deksel. Met een hapjespan kom je dus best uit. Maar
mijn trouwe creuset werkte net zo goed prima.
de plovpan
bron: wikipedia / plov bereiding in Tashkent / Ekrem Canli
bron: wikipedia
De keuken van Tadzjikistan. Die fles cola in het midden is van grote schoonheid. Dan heb je als plovkok uren in de keuken gesloofd en wordt alles weggespoeld met lokale cola...
De bereiding is klassiek door de rijst te garen in een afgepaste hoeveelheid water. Je hoeft dus niet zoals bij de Iraanse polo moeilijk te doen met voorkoken van rijst. Wel moet de plov in laagjes worden bereid.
En? Was het wat, die plov?
Ja, van alle pilafs die hier de revue passeerden was dit een van de toppers. Ik
zou hem iets gevulder maken dan de plov van origine wellicht is, maar het is
een goede pilaf voor de winter! Vullend, hartig en echt comfort food.
Plov met kip uit Oezbekistan
recept voor 6 personen – het
restant valt goed in te vriezen
500 gr basmatirijst
spoelen (7 a 8 keer!) en apart zetten (zonder water)
800 gram ontbeende kippendijen,
in flinke stukken
80 ml olie (arachide) –
dat is dus heel weinig. Er kan namelijk wel 250 ml in!
zout en peper
2 grote uien (ongeveer 300
gr samen) – in kwart ringen
400 gr geschilde wortel in
reepjes
1 el korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl komijnzaadjes (of nog
meer poeder)
snufje chilipoeder
1 krappe el kurkuma
lente-ui voor de topping
verder:
1 bol knoflook, in de oven
geroosterd:
verwarm de oven voor op 150 graden (130 graden hetelucht). Haal de teentjes los en leg ze op een stuk aluminiumfolie. Pellen hoeft niet. Doe er een scheutje olie bij en vouw het pakketje losjes dicht. Knijp de bovenkant samen zodat het helemaal gesloten is. Leg het in de oven en pof het in 60 minuten gaar. Om het te eten, knijp je de knoflook uit de schilletjes.
Bak de kip in gedeeltes
bruin in de olie. Voeg zout, peper en de ui toe. Laat het 10 minuten fruiten.
Voeg 250 ml water toe en
nog wat zout; het mag aan de zoute kant zijn, want er komt straks ook nog rijst
en wortel bij. Voeg de specerijen toe, roer het om en maak het mengsel nu mooi
plat.
Leg de wortelreepjes erop
in platte laag. Niet mengen! Laat het met het deksel op de pan 5 minuten garen.
Schep daarna de rijst op
de wortels. Ook niet mengen. Druk het wel een beetje aan. Voeg zoveel kokend
water toe dat het water 1 cm boven de rijst staat. Breng dit aan de kook. Laat
het zonder deksel koken totdat het water is gezakt tot net onder de rijst en
draai het vuur dan laag. Maak van de rijst voorzichtig een bergje. Maak met een pollepelsteel
gaten tot aan de bodem van de pan om het water te helpen verdampen. Laat het
daarna verder garen met het deksel op de pan op het laagste vuur (ongeveer 10
tot 15 minuten – test de rijst even). Doe het vuur uit en laat de rijst nog
even rusten met het deksel erop (10 minuten). Daarna meng je pas alles door
elkaar.
Serveren met de gepofte
knoflook en lente-ui in ringetjes.
Tip – een blik
kikkererwten als toevoeging zou goed kunnen. Ook een gekookt ei erbij maakt het
wat uitgebreider. Zuurbessen (zie het blog over de Iraanse polo), een kaneelstokje
bij de kip, rozijnen, laurierblaadjes, kippenbouillon in plaats van water, zijn
allemaal extra opties, maar dan heb je al snel een Afghaanse palow. Maakt niet
uit hoor. Maar doe er dan ook maar wat saffraan en kardemom bij!
Tijdje terug heb ik wel een vegaplov geblogd. Gebaseerd op een recept uit Veggiestan. Die vonden we erg lekker. Dus het kan wel. Manlief was de eerste keer in Oezbekistan erg enthousiast over de plov die hij daar at. Terwijl hij een liefhebber is van lamsvlees, vond hij toen dat ze dat wel weg hadden kunnen laten. Gr Johanneke
BeantwoordenVerwijderenIk heb je recept toen gelezen. Dit recept werd rond die tijd gekookt en geschreven, dus dat vond ik wel grappig. Want hoeveel plov recepten kom je tegen in Nederlandse blogs? Maar toch vind ik dat sommige pilafs baat hebben bij vet of vlees. Niet alles valt succesvol vegetarisch te maken. Paella vond ik daar echt een goed voorbeeld van.
BeantwoordenVerwijderenleuk artikel! inderdaad kom je plov niet zoveel tegen.
BeantwoordenVerwijderenIk ken het sinds mijn vakantie naar Kazachstan, en gisteren nog gegeten bij een reunie daarvan. Ze hadden plov gehaald bij een lokale Russische toko, en die was niet verkeerd!
Ik ga volgend weekend dit recept eens proberen!
gr.
Rob