30 juni 2018

Vegetarische taco’s met walnootgehakt en abrikozensalsa


Het is niet de slankste vleesvervanger, maar wel gezond, en qua smaak helemaal niet gek. Ik heb dit nu al een paar keer tot grote tevredenheid gemaakt in plaats van de originele gehaktvariant. De abrikozensalsa is er geweldig bij, maar je kunt er met alle gemak iets anders bij maken. Bijvoorbeeld als je de abrikozen vervangt met perzik of mango (ik heb ooit over een goede mangosalsa geschreven). Of maak er een normale tomatensalsa bij, eentje met mais, of een ‘cowboy caviar’ van zwarte bonen, mais, avocado en komijn.

De taco is al prima met de walnoten en abrikozensalsa, maar kan verder worden uitgebouwd met slareepjes, (zelfgemaakte) tacosaus, avocadoblokjes en/of een lepel Griekse yoghurt.


Vegetarische taco’s met walnootgehakt en abrikozensalsa
Gebaseerd op een recept van Vegetarian Ventures
veganistisch zonder de yoghurt en anders vegetarisch
recept voor 4 tacos’s
nb. 1 tl = 5 ml

voor het walnootgehakt:
200 gr walnoten
1 tl gerookte paprikapoeder
1½ tl chilipoeder
½ tl komijnpoeder
½ tl zout
scheutje olie
scheutje water
2 el ketchup

Voor de abrikozensalsa:
4 x grote abrikozen (of 1 mango, of 1 a 2 perziken – zie ook tekst boven), in kleine blokjes
klein handje gehakte koriander
1 teen knoflook, gesnipperd
zout naar smaak
likje sambal oelek (of een stukje verse rode peper, gesnipperd)

verder nodig:
4 tacoschelpen
optioneel: avocadoblokjes, slareepjes, Griekse yoghurt of zure room, (tomaten)tacosaus

Maal de walnoten heel kort (met de pulseknop) tot ze grof gekruimeld zijn. Niet te lang malen! Je hebt geen poeder nodig, maar fijne stukjes. Zo groot als gewoon rul gebakken gehakt. Meng dat met de specerijen en zout. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de walnoten daar heel kort in (1 a 2 minuten). Doe er dan een scheutje water en de ketchup bij, roer het om en warm het goed door. Het zal vrij snel binden tot een soort dikke walnotensaus. Dan is het ook klaar.

Voor de salsa meng je simpelweg alles. Ondertussen verwarm je de taco’s en zet je eventuele extra’s ook klaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.