27 juli 2019

Pecannoten met kerrie



We zijn net terug van vakantie, dus hierbij eerst even een klein receptje van pecannoten met kerrie die ik mee had genomen op reis. En ze waren echt fantastisch! Deze noten hebben geen toegevoegde suiker en zijn dus vooral zoutig. Erg lekker bij de borrel.

Pecannoten met kerrie

200 gr pecannoten
1 el roomboter (15 gr)
een krappe theelepel kerriepoeder
1/2 tl zout

Verwarm de oven voor op 160 graden (of 150 graden hetelucht).
Smelt de boter met de kerrie en zout in een steelpan. Laat het zout oplossen, haal dan van het vuur en schep de noten erdoor. Spreid de noten uit op een bakplaat met bakpapier en bak ze gedurende 15 minuten. Ze worden bij het afkoelen weer knapperig.


Misschien ook interessant zijn deze oude blogs:


Cashewnoten met sojasaus


Gezoete noten met specerijen (met kerrie, komijn en kruidnagel) 


Pittige noten met rozemarijn (met chili en rozemarijn)


Ubuntu’s amandelen met lavendel




13 juli 2019

Pasta met ricotta-pestosaus en sperziebonen



Ik had een gele courgette liggen, en hij lag er ook al veel te lang, dus dit recept is voort gekomen uit die ene wachtende courgette. Qua kleur was hij prachtig, en je zou hem net zo goed kunnen vervangen met een gele paprika, maar een gewone groene courgette mag ook, hoor.

Dankzij de kleur konden de kinderen hem wel erg goed herkennen en dat leverde het nodige commentaar op, maar de parmezaangalettes maakten veel goed. Laat ik daar dan maar even mee beginnen. Je hebt 1 ingrediënt nodig, namelijk…. Parmezaan. Rasp een hoopje parmezaan en verhit een goede anti-aanbakpan. (heb ik al ‘anti-aanbak’ gezegd? En ook geen oude pan; die bakken alsnog aan.) Verdeel nu wat kaas in de pan, alsof het kleine pannenkoekjes moeten worden. Gewoon een laagje erin strooien in de vorm van een koekje. Je hebt niet gek veel nodig. Bak dit aan de ene kant bruin, en draai dan met een vork ofzo om. Ze zijn zacht zolang ze warm zijn, maar als ze afkoelen worden ze knapperig. Je kunt dit prima van tevoren maken.

Pasta met ricotta-pestosaus en sperziebonen
Recept voor 4 personen

1 (gele) courgette, gehalveerd en dan in plakjes
400 gr kerstomaatjes (mag aan de tak, maar los kan ook)
beetje olijfolie
350 gr spaghetti
500 gr sperziebonen, schoongemaakt (diepvries of vers)
250 gr ricotta
150 gr groene pesto
sap van een ½ citroen
zout
parmezaangalettes (zie boven)

De tomaten en courgette worden in de oven geroosterd. Zet deze aan op 200 graden op de heteluchtstand. Verdeel de courgette over een halve bakplaat, op bakpapier. De tomaten komen straks op de andere helft, maar worden pas later op de bakplaat gelegd. Besprenkel beide soorten met een beetje olie en wat zout en houd de tomaten dus even apart.

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Zowel de bonen als de pasta moeten er straks in passen.

Pas als alles klaar staat, begin je met de courgette – schuif deze in de hete oven en rooster het gedurende 15 minuten. Verse sperziebonen mogen nu ook de pan in. Als je diepvriesboontjes gebruikt kunnen ze gelijk met de pasta het water in.
Na vijf minuten leg je de tomaten bij de courgette (de tomaten worden dus tien minuten lang geroosterd) en doe je de pasta bij de bonen in de pan (ook dus ongeveer 10 minuten – of pas dat aan als je pasta langer of korter nodig heeft).

Ondertussen roer je de ricotta om met de pesto, citroensap en wat zout.

Giet de gare pasta af, vang een kopje water uit de pan op en roer de ricotta door de pasta en sperziebonen. Verdun het iets met het kookwater.
Haal de groente uit de oven. Schep de courgette door de pasta. De tomaten blijven mooier als je ze er op tafel bij serveert. Ook op tafel pas de galettes op het bord erbij geven.



7 juli 2019

Gember gelato


Op vrijdag wordt er door één van de kinderen gekookt en ze mogen dus ook zelf iets uitkiezen. Daar komen soms leuke dingen uit voort. Deze gembergelato bijvoorbeeld werd door een dochter bedacht. De Italiaanse gelato is anders dan ons roomijs. Waar wij ons ijs binden met eierdooiers (zoals bij vla), gebruiken zij maizena. Dat is lichter en geschikter voor zomerse desserts.

Ik gebruik zelf een ijsmachine, maar men beweert dat dit ook zonder ijsmachine lukt; Icecream Nation heeft hier een uitgebreid (Engelstalig) blog over geschreven.

Gember gelato

700 ml volle melk
125 gr ingemaakte gemberbolletjes op siroop, gesnipperd
175 ml gembersiroop uit de pot
1 zakje vanillesuiker of een dopje vanille-extract
4 afgestreken el maizena (25 gr in totaal)
snufje zout

Meng 200 ml van de melk met de maizena en roer goed zodat er geen klontjes inzitten.

Meng de resterende 500 ml melk met de gembersiroop, zout en vanillesuiker of -extract. Breng het aan de kook. Voeg dan het maïzenamengsel toe. Laat dit al roerend enkele minuten zachtjes koken om de maizena gaar te laten worden. Het mengsel zal wat dikker worden, maar niet zo dik als vla - meer een soort dikkige melk. Voeg de gesnipperde gember toe.

Haal het van het fornuis en laat het afkoelen. Koel het daarna in de koelkast zo koud mogelijk voordat je het in een ijsmachine tot ijs draait.