Dit was weer een gevalletje waarbij Meneer en ik zaten te
smullen, maar de kinderen mopperden over de chili-olie. En daar hebben ze wel
een punt. Je moet wel van pittig (of loeiheet) houden, maar ik raad je echt aan om een pot
chiu chow aan te schaffen, want het is erg lekker spul - het is een Chinese
chili-olie met knoflook, sojasaus en sesamolie. Op de foto zie je die
van Lee Kum Kee en dat is mogelijk ook bij de gewone supermarkt te koop.
Het andere ongewone ingrediënt was sojabonensaus. Dat is
een zoute saus met daarin gefermenteerde (hele) sojaboontjes. Ik kocht de pot hierboven
bij de toko.
En tenslotte had ik er zelf rode snijbiet in, welke op
het balkon groeit. Het is een mooie soort met de naam ‘rhubarb chard' (rabarber snijbiet). Maar
je kunt ook wilde spinazie, normale spinazie, Chinese kool of paksoi gebruiken.
Chinese noedels
Recept voor 2 grote en 2 a 3 tegenstribbelende, kleine
mensen
300 gr (brede) noedels (gewone mie is goed)
10 teentjes knoflook (dat mogen er ook minder zijn, maar je
eet ze erbij als knapperige knoflook), gesnipperd
1 middelgrote ui, in slanke ‘partjes’
6 stengels lente-ui, in ringetjes
250 gr snijbiet, paksoi of (wilde) spinazie, gesneden
(meer kan ook hoor!)
4 el neutrale olie
Saus:
1 el Chinese zwarte rijstazijn (desnoods te vervangen met gewone azijn)
4 el sojasaus van het type Kikkoman (eentje met minder
zout kan geen kwaad)
1 el chili-olie (chiu chow – zie boven)
2 el sojabonensaus – zie boven
2 el sesamolie
eventueel nog wat sesamzaadjes
We beginnen met de gebakken knoflook. Denk aan de bekende
gefruite uitjes die je kant-en-klaar koopt en dat gaan we dus maken, maar dan
met knoflook. Snipper de knoflook en verhit de 4 eetlepels olie in een kleine
pan. Wanneer de olie heet is, doe je de knoflook in de pan. Blijf hier vooral
even bijstaan. De knoflook verbrandt snel en dat is dus niet de bedoeling.
Wacht tot de stukjes bruin beginnen te worden en haal dan de pan van het vuur.
Ze bruinen verder in de hete olie. Als ze mooi goudbruin zijn, schep je ze uit
de pan en houd het apart. De olie kan je nu verder gebruiken voor de rest van
het recept!
Verhit wat van de olie in een grote hapjespan en roerbak
hierin op hoog vuur de lente-ui en gewone ui. Wanneer de ui zacht genoeg is,
voeg je de gesneden snijbiet toe en laat dat slinken.
Ondertussen de noedels gaarkoken. Maak de saus door alles
door elkaar te roeren.
Tenslotte voeg je de noedels en saus toe aan de groente
en schep dit door. Serveren met de gebakken knoflook er overheen en voor wie het aandurft ook nog een theelepeltje chiu chow.