‘Goed genoeg voor het doopfeest van een koninklijke baby’, stond er
bij dit recept in een oud kookboekje uit 1948. Het boekje was een uitgave
van een handwerkwinkeltje, genaamd The Black Whale, in Québec, Canada, met daarin
recepten die ‘waren doorgegeven van moeder op dochter’. In het hoofdstuk
Celebrations wordt het interessant: ze maken wijn van paardenbloemen, rabarbersap,
dennenbier (!) en homemade ginger beer. En dus ook deze ‘raspberry rum’, die 'slechts bij zeer bijzondere gelegenheden werd geserveerd'. Ze mengden hiervoor frambozensap
met suiker en rum om zo een likeur te maken. En het is inderdaad een hemels
drankje. Ik maak hem wel wat minder zoet.
Het recept gebruikte een witte rum, maar ik heb hier
eigenlijk alleen bruine rum staan. Dat gaat ook prima en levert wat mij betreft
een nog interessanter drankje op. Nu blogde ik eerder al eens over het merk Ron Abuelo, maar toen goot ik hun heerlijke, chique 12 jaar oude rum door de vissoep, terwijl je zo'n rum eigenlijk gewoon puur zou moeten drinken. Dit keer had ik hun rum van 7
jaar oud staan en die is qua prijs wat vriendelijker om mee te experimenteren.
Hij is ook wat scherper en kan wel wat frambozensap aan. Ron Abuelo is niet
verkrijgbaar bij de Gall&Gall, maar wel online of bij de kleinere
slijterij. Vooral die 12 jaar oude rum is zijn geld waard!
Frambozenrum
250 gr frambozen (niet in het seizoen? Uit de diepvries
is ook prima)
150 ml water
150 gr suiker
175 ml (bruine) rum
Doe de frambozen en 150 ml water in een pannetje en breng
het aan de kook. Laat het fruit stuk koken en haal het dan van het vuur. Het
hoeft niet langer te koken dan nodig is. Haal het door een zeef en vang het sap
op. Meng de suiker door het hete sap en laat de suiker smelten. Laat het
afkoelen en meng dan de rum erdoor. Je hebt twee delen gezoet sap met één
deel bruine rum nodig. Bij mij was dat dus 350 ml sap en 175 ml rum.
Klinkt heerlijk!! & easypeasy
BeantwoordenVerwijderen