Feitelijk gewoon noedels met groente en een woksaus, maar
in die saus zit opvallend genoeg tahin (sesampasta). En dat is niet het eerste
waar ik aan denk bij de Chinese keuken. Maar het is gemakkelijk te verklaren.
Xi’an was tijdens de Tangdynastie (dat waren de jaren 618-907) de hoofdstad van China. Het was in die tijd de eerste stad
ter wereld die meer dan 1 miljoen inwoners had en die waren bij lange na niet
allemaal Chinees. Xi’an lag langs de zijderoute en stond zo in verbinding met
Europa en vele Centraal-Aziatische gebieden. Er woonden destijds duizenden
buitenlandse kooplieden in de stad en die namen natuurlijk hun gewoontes mee.
Tegenwoordig kennen we de stad vooral van het beroemde terracottaleger.
Wanneer er een eetlepel Chinese zwarte rijstazijn nodig
is wil ik nog wel eens voorstellen om deze te vervangen met gewone (balsamico)azijn.
Maar het is hier zo’n belangrijk ingrediënt dat je er niet onderuit komt. Je
koopt het bij de toko:
Noedels uit Xi’an
Bron: Think Eat Drink
veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Voor de saus
meng je de volgende ingrediënten door elkaar:
2 opgehoopte el tahinpasta (sesampasta – Ik gebruikte die
van Al’fez, die vrij uitgesproken van smaak is)
2 el sojasaus (zoals Kikkoman)
4 kleine tenen knoflook, gesnipperd
2 el bruine suiker
6 el (ongezoete) Chinese, zwarte rijstazijn (zie boven)
1 el chiliolie (desnoods te vervangen met iets anders
heets)
Voor de specerijen
meng je het volgende door elkaar en verhit dit in een droge koekenpan tot het geurig
is. Roer het dan door de saus:
een snuf chilivlokken
1 el 5 spices (of gelijke delen (alles gemalen) Szechuanpeper,
venkelzaad, kaneel, steranijs en kruidnagel)
1 tl gemalen komijn
2 tl sesamzaadjes
Verder nodig:
350 gr noedels (mie)
ongeveer 750 gr broccoli, in kleine (gehalveerde) roosjes
en de stronk kan best geschild worden en dan in kleine blokjes gesneden!
Trouwens, andere groente kan natuurlijk ook. Het origineel ging zelfs uit van
vlees.
wat olie om te bakken
Goed, staat de saus met daarin de specerijen klaar? Begin dan met
de broccoli; kook die even in water bijna gaar (paar minuten – maak het niet te
zacht!) Verhit een wok of hapjespan, giet de broccoli af en bak het op hoog
vuur even op in wat olie in de wok of hapjespan.
Ondertussen de noedels gaar koken en dan toevoegen aan de
broccoli. Aan het einde voeg je ook de saus toe, schep door en serveer. Laat
het niet meer bakken, want anders verbrandt de suiker in de saus.
Hoi, de Chinese keuken heeft een eigen sesampasta, gemaakt van rauwe sesamzaadjes. Dit in tegenstelling tot de tahin die je tegenwoordig overal kan kopen, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De Chinese variant is vrij bitter en moeilijk verkrijgbaar. Ik weet grote toko ( Rotterdam, Kruiskade) die het heeft, verder heb ik het nooit ergens kunnen vinden.
BeantwoordenVerwijderenGroet
Nicolet
Hoi, bedankt voor je reactie!
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook begrepen dat de Chinese sesampasta qua smaak erg verschillend is van tahin en in dit recept wordt echt tahin bedoeld.
Xi'an schijnt nogal een 'melting pot' van culturen te zijn en ik vond het een verrassend ingredient.
Ok, dan snap ik waarom je tahin gebruikt. Het lijkt me trouwens een lekker gerecht en ik ga het zeer zeker binnenkort maken, heb ook nog wat paksoi liggen, kan ik het groenteniveau wat opkrikken! Dank voor je reactie en recept!
BeantwoordenVerwijderen