13 januari 2019

James' cullen skinkEen tijdje geleden sprak ik met mijn Schotse collega James en zoals die dingen gaan hadden we het ook over favoriete recepten. Dat onderwerp komt vroeg of laat ter sprake als je met mij praat…
Nou, James moest daar even over nadenken, maar e-mailde mij toen zijn recept voor Cullen Skink. En nu mag de naam wat vreemd zijn, maar het is een bekende Schotse vissoep, die is gemaakt voor koud weer, herfstige buien en koude, natte winters, zoals de Schotten daar patent op hebben. Een soep als deze, daar word je weer helemaal warm van. Niet alleen door de gerookte vis, die zo lekker knus aandoet, maar ook door het glas whisky dat James erin doet.

Wat betreft die naam; Cullen is simpelweg een plaatsnaam, maar dat ‘skink’ is interessanter. Het is verwant aan ons woord ‘schenkel’, het Duitse ‘Schinken’ en het Engelse ‘shin’ en ‘shank’ als ingrediënt voor de bouillon. Dus dat valt weer mee. Het klinkt lelijker dan het is. Overigens maak ik de soep met visbouillon en niet met een schenkel.

En dan de rest van de ingrediënten: de Schotten gebruiken ‘smoked haddock’ oftewel gerookte schelvis, maar dat is hier moeilijk verkrijgbaar of erg duur. Ik kwam zelf uit bij gerookte forel, wat acceptabel was. Desnoods gebruik je gerookte makreel, hoewel dat een vette vis is en je wilt juist een magere witvis. Let er trouwens ook op dat de hele makrelen die je overal koopt, gestoomd zijn en niet gerookt! Mijn Plus supermarkt verkocht overigens wel echte gerookte makreelfilets. Maar kijk liever uit naar een gerookte witvis.

Dat glas drank haalde me eerlijk gezegd over de streep om dit te maken, maar bij nader inzien had ik geen bruikbare whisky’s in huis. Alleen maar van die medicinale Islay whisky’s, die misschien iets teveel van het goede waren. Maar ik had wel een rum staan die qua smaak erg doet denken aan een warme, zoetige whisky of bourbon, en dat werkte fantastisch. Eigenlijk was de rum weer te chic om door de soep te doen en op zichzelf heerlijk als borrel, maar ja… Het was de Ron Abuelo 12 años, die het waard is om eens mee te pakken bij de slijter. Hij staat niet bij de Gall en Gall, maar wel bij de kleinere slijter of online winkels en ik kan hem zeer aanbevelen.

Cullen Skink
voor 2 a 3 personen (een klein pannetje soep dus, want de kinderen eten het niet, maar verdubbel het recept gerust…!)

1 niet te kleine ui, gesnipperd
klontje roomboter om te bakken
500 gr kruimige aardappels, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
250 gr gerookte schelvis (haddock) of een andere gerookte witvis, in stukken
400 ml water met 1 visbouillontablet (goed voor een halve liter)
250 ml melk
25 tot 40 ml whisky (of rum dus… zie boven)
zout en peper
sap van een halve citroen
eventueel wat gehakte peterselie voor het oog

Bak de uien in een kookpan op laag vuur gedurende een minuut of tien, zodat ze zacht worden en enigszins bruin beginnen te kleuren. Voeg de blokjes aardappel toe en warm door. Voeg de bouillon en melk toe en dan ook de vis (in niet te kleine stukjes). Breng dit rustig aan de kook en kook de aardappels gaar. Voeg aan het einde ook de drank toe. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Voor de kleur zou je er wat gehakte peterselie over kunnen strooien.


3 opmerkingen:

YvV zei

Dat is soep in een handomdraai! Het enige moeilijke aan dit recept is dus de juiste vis vinden.

Eerst Koken zei

nou, inderdaad! Het is echt geen moeite om te maken, maar ja, die vis....

Louise zei

Dit is fantastisch! :)