Nog even snel voor de kerst: deze koekjes waren zo lekker….!
Het zijn gemberkoekjes met een romig laagje van witte chocolade met Amarula-likeur.
Dat laatste is een heerlijke, romige likeur uit Zuid Afrika, op smaak gebracht met
Afrikaanse marulavruchten. Dat kan samen alleen maar goede dingen betekenen.
Ginger snaps met Amarula
crème
Recept voor 12 koekjes
125 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl gemalen gember
50 gr donkere basterdsuiker
een snuf zout
50 gr koude roomboter
6 bolletjes stemgember op siroop, gesnipperd
2 el ahornsiroop of honing
Verwarm de oven voor op 175 graden conventioneel (of 160
graden hetelucht). Doe het bakmeel in een kom en meng het gemberpoeder, suiker
en zout erdoor. Voeg dan de boter toe in kleine stukjes en wrijf/kneed het met
je handen door het bakmeel tot een korrelig mengsel. Voeg de ahornsiroop en
gemberstukjes toe en kneed het snel tot een samenhangend geheel. Niet te lang
kneden; daar wordt het taai van. Ik vond mijn deeg nog wat droog en voegde een
klein beetje van de gembersiroop toe.
Ik vormde het deeg tot een dikke worst en sneed deze in
12 plakken. Leg ze op een met bakpapier
beklede bakplaat en druk ze plat tot koekjes van zo’n 7 cm breed. Bak de
koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Ze zijn dan nog wel zacht, maar ze
zullen bij het afkoelen hard worden.
Laat ze dus afkoelen en maak ondertussen het glazuur:
Amarula-crème
100 gr witte chocolade, in stukjes
20 ml Amarula likeur
Doe chocolade en likeur in een diep bord en zet dat op
een kookpan met daarin een laagje net niet kokend water (dit is ‘au-bain-marie’
smelten). Het bord mag het water niet aanraken.
Roer en wacht tot de chocolade smelt. Meng het dan goed
door elkaar. Wanneer het lijkt te schiften (het wordt korrelig en dik), voeg je
een eetlepel koud water toe en roer het erdoor. Als het goed is, kan je het nu
weer gladroeren. Schep nu een opgehoopte theelepel op elk koekje en strijk het
snel uit. Laat dit afkoelen; de chocolade stijft weer op tot een stevig glazuur.
Eén van de dochters deed mee met de foto-sessie :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.