Ik heb al eens over een Franse uiensoep geblogd (9 jaar
geleden!), maar die is toch heel anders, want hij is heel klassiek met witte
wijn en cognac. Nee, dan deze uiensoep. Die is een stuk steviger van smaak.
Zoet en mag ik zeggen wat brutaal? Ik gebruikte hier namelijk een blond bier in
plaats van wijn en wel de Cornet Oaked Blond. De makers gebruiken snippers
eikenhout tijdens het brouwen. Ik weet niet of ik dat proef, maar het is een krachtig
bier met smoel en 8,5% alcohol. De smaak deed het in ieder geval uitstekend in
de uiensoep, want daar mag wel een drank met wat pit in.
Uiensoep met bier
vegetarisch recept voor 4 personen
40 gr roomboter
800 gr schoongemaakte gele uien, gehalveerd en in dunne
plakjes gesneden
2 el suiker
2 el balsamicoazijn
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
50 gr bloem
250 ml stevig blond bier (ik gebruikte Cornet Oaked Blond)
1 liter bouillon naar keuze (tuinkruiden-, runder- of
kippenbouillon, maar ik had dus de eerste voor een vega soep)
voor erbij:
stokbrood in plakjes
geraspte kaas (een mengsel van 1/3 parmezaan en 2/3
Gruyere is fijn, maar gewone Goudse kan ook)
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg
de uien toe en bak ze 30 tot 40 minuten onder af en toe roeren tot ze
gekaramelliseerd zijn. Houd het deksel erop, want anders bakt het te droog.
Desnoods kan je ook wat water toevoegen als dat nodig is, maar als de deksel
goed sluit zal dat niet nodig zijn. Hou het vuur vrij laag tot middelhoog. De
uien moeten bruin worden, maar ze moeten wel zacht blijven, dus je moet het niet
te hard bakken. Aan het einde moet je dus een lekker smeuig en bruin uienmengsel hebben.
Voeg dan de suiker, balsamicoazijn, knoflook en tijm toe
en meng goed. De deksel mag er nu afblijven. Voeg de bloem toe en meng opnieuw,
schraap over de bodem van de pan om eventuele aanbaksels los te maken. Giet het
bier erbij en laat het 5 minuten sudderen.
Voeg tenslotte de bouillon toe en laat het nog eens 20
minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper als je dat nodig vindt.
Maak ondertussen de stokbroodsneetjes met kaas: snijd een
(afgebakken) stokbrood in dikke sneetjes, leg het op een vel aluminiumfolie en
beleg het naar smaak met kaas. Zet dit even onder een hete grill zodat de kaas
mooi kleurt. Als je geen grill hebt, dan bak je het gewoon in de oven tot het
bruin is. Schep de soep in kommen en leg het brood erin.
Je kunt overigens ook het brood met de kaas in de soep
leggen en dan pas gratineren, maar dat vind ik zo’n gedoe en bovendien krijgen de kinderen dan een
gloeiendhete kom voor zich. Slecht plan…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.