7 december 2019

Het grote vegetarische kerstmenu

bron foto: Pixabay


menu 1 - vegetarisch - ook voor kinderen
menu 2 - vegetarisch - beetje klassiek
menu 3 - vegetarisch - gemakkelijk en je hoeft niet alles zelf te maken           
menu 4 - vegetarisch - tijdrovende familierecepten
menu 5 - vegetarisch - lekker winters

De links naar de recepten zijn verwerkt in de tekst:

menu 1 – vegetarisch - ook voor kinderen      


voorgerecht: kerriesoep met ei, stokbrood en gepofte knoflookdip
Serveer dit in kleine kommetjes of koffiekopjes. Ik snijd een stokbrood in schijfjes zo dik als melba toast en deze rooster ik knapperig in de oven. Erop of erbij serveer ik een heel erg lekkere gepofte knoflookdip.
In de soep kan je ook gekookte kwarteleitjes doen in plaats van kwarten gewoon ei. 


Ik maak twee taarten: eentje met de noten en eentje met alleen kaas, vooral voor kinderen die geen noten willen. De sla ziet er simpel uit, maar is echt geweldig.


Simpel taartje, maar iedereen vindt hem lekker en je kunt hem mooi optuigen met slagroom, fruit of een fruitsaus.
             
menu 2 - vegetarisch - beetje klassiek


Roquefort is niet een vegetarische kaas, dus als je daar strikt in bent, kan je deze vervangen met een andere (vegetarische) blauwe kaas of een pittige, oude kaas


Dit vindt iedereen lekker! De taart zelf is gevuld met een brood, lente-ui en kaasmengsel en dus vrij mild van smaak. Erbij komen veel complexere smaken van uienjam en een stiltonboter.


Dessert: Ik kan niet kiezen! Mijn favorieten voor een feestje zijn nog steeds de deconstructed’ Eton Mess’… (foto boven) of....




…deze chique tiramisu met moorkopjes erop.

             
menu 3 - vegetarisch – gemakkelijk en je hoeft niet alles zelf te maken


Een heel verrassend recept met bijzondere smaken. Goed voor te bereiden, zodat je bij het diner alleen de soep hoeft op te wamen. Je denkt nu misschien 'wortelsoep... wat feestelijk... maarnietheus', maar de smaak is heel bijzonder en je kunt het feestelijk maken: kleine croutons van bladerdeeg bakken (in stervorm natuurlijk) waarop een beetje sesamzaad niet misstaat. Of je bakt er soesjes bij en die vul je met een kaasboter. Maar ook gewoon kant-en-klare kaascrackers zullen er lekker bij zijn. Geef daar eventueel een beetje geitenkaas bij ofzo.



Hoofdgerecht: kaasfondue
Zelf maken kan, maar er zijn prima kant-en-klare kaasfondues te koop! Kijk eventueel in dit blog voor ideeën. Bij een fondue hoort iets van een salade en die maak je natuurlijk wel zelf. Bijvoorbeeld een winterse salade van geroosterde pastinaak met hazelnoten en beurre noisette, en/of gegrilde paprika in citroenolie.



bron foto: Lil'Vienna

Dessert: koop een goede apfelstrudel die nog moet worden afgebakken en geef er zelf geklopte slagroom of roomijs bij.

             
menu 4 - vegetarisch - tijdrovend, maar met familierecepten


Een van de beste soepen die ik ooit heb gemaakt. Er zit kaneel in, wat hem heerlijk verwarmend maakt. De pompoen moet worden geroosterd, dus je hebt er wat meer werk van, maar het kan wel goed van tevoren worden voorbereid.


Veel snijwerk en er zijn meerdere stappen om dit te maken, maar het is het allemaal waard. Je kunt het eten met lekker brood, of aardappelpannenkoekjes of gewone aardappelpuree. Misschien zelfs een aligot? Dat is een Franse aardappelpuree met boter en kaas, maar dan zoveel kaas dat de puree draden trekt als je het eet. Om het verder aan te kleden kan je er nog een groene salade bij maken. Deze tomatensalade met venkelzaad en macadamianoten is ook geweldig. 





Ook weer wat meer werk, want je moet de flensjes bakken, stapelen en weer bakken in de oven, maar eenmaal klaar zijn al die laagjes min of meer aan elkaar gesmolten door de lemon curd. Het is een heel elegant taartje.


menu 5 - vegetarisch - lekker winters


Voorgerecht: Salade met bramen, oude kaas en popcorn, met een sneetje stokbrood met gepofte knoflookdip
De bramen mogen ook uit de vriezer komen, hoor, hoewel je ze met de feestdagen vast ook vers kan kopen. Die popcorn is een grappig alternatief voor croutons en het werkt heel goed! De sneetjes met knoflookdip noemde ik ook al bij menu 1: ik rooster hele dunne sneetjes stokbrood knapperig als een soort melbatoast. Daarop smeer ik wat van de knoflookdip.
Verder gebruik je een lekker pittige kaas, zoals een Parmezaanse kaas, en voor de noten kan je ook alle kanten op. Op deze foto zie je bijvoorbeeld pecannoten.


Hoofdgerecht: 
* Sjalotten met PX sherry, oregano en paprikaknoflookboter
* aardappelgratin 
* poezelzachte zuurkool

PX sherry is een dikke, zoete dessert-sherry, die wel wat doet denken aan chocolade, rozijnen en dadels. De sjalotten worden daarin gebakken en op het einde wordt er wat blauwe kaas op meegebakken. Een stevige camembert zou ook kunnen. Hierbij het recept van de sjalotten:

Sjalotten met PX sherry, oregano en paprikaknoflookboter
Bron: Delicious november 2019

750 gr (banaan)sjalotten, schoongemaakt en gehalveerd (van die lange banaansjalotten zijn het mooiste)
zout naar smaak
75 gr zachte roomboter
½ el zoet paprikapoeder
2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
100 ml PX sherry (kopen bij een slijter)
150 gr blauwe kaas die te verkruimelen is, zoals Stilton, Roquefort, Cabrales, etc
1 bosje verse oregano (ik gebruikte verse tijm; verse oregano is niet altijd goed te verkrijgen, maar misschien met de kerstdagen wel?)

Verwarm de oven voor op 180 graden (of hetelucht 170 graden).
Als het lukt kan je de rokken van de uien losmaken, maar dat ging bij mij haast niet zonder ze te breken, dus ik liet dat achterwege.
Doe er wat zout op. Meng de boter met het paprikapoeder en knoflook, en meng dat met de sjalotten. Doe het in een ovenschaal, giet de sherry erbij en zet dit 50 minuten in de oven.
In de laatste 5 minuten verdeel je de kaas erover. Zet het dan dus weer even terug om de kaas te laten smelten.
Haal het uit de oven en verdeel de oregano of tijm erover.


Het vervelende van dit recept is dat het samen met de aardappelgratin in de oven gaat en de temperaturen zijn niet hetzelfde. Ik zou dan toch in het midden gaan zitten met de temperatuur: doe maar 190 graden voor beide (of 175 graden hetelucht). De sjalotten kunnen ook van tevoren worden gemaakt, zonder kaas, en worden opgewarmd bij de hogere temperatuur van de gratin.


aardappelgratin 

poezelzachte zuurkool

Daarbij komt een klassieke aardappelgratin met room en gruyere.
En tenslotte een gestoofde zuurkool, maar dan wel zoals ze het in Duitsland maken, namelijk met een geraspte aardappel erin. Daar wordt die zuurkool heerlijk smeuig van.



Dessert: Chocolade in ieder geval! Ik zou gaan voor een moelleux met kastanjepuree en chocolade
of de koffie-chocolademousse van Gordon Ramsay


En dan nog wat losse eindjes voor wie nog andere ideeën nodig heeft:

Deze kerstboom maakte ik vorig jaar voor de kinderen, voor het kerstdiner op school. Ik maakte twee lappen brooddeeg (zoals ik ook mijn pizza's maak) en daartussen ging een goede laag groene pesto en royaal geraspte kaas. Dan insnijden zoals je op de foto's kan zien en alle takken een paar slagen omdraaien, bakken op 200 graden (of 180 graden hetelucht):






Patate al forno – een salade van koude aardappels die zijn gegaard in slagroom





Escalivada met champignonfritters – volwassen smaken! Escalavida is een zoetzuur groentegerecht uit Spanje. Watertandend lekker!




Pecannoten met kerrie – voor een geweldige snack


Witte tomatensoep – vraag ze maar wat het hoofdingrediënt is. Zonder kleur is dat nog niet zo gemakkelijk. Een intrigerende soep!


Chipolatapudding - en tenslotte nog een toetje. Niet voor kinderen overigens, tenzij je twee aparte puddingen maakt... Er zit flink wat drank in.



1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.