De
vakantie zit erop. En.... het was eerlijk gezegd fijn om een maand niet te
bloggen. En verhelderend. Wat hield ik veel tijd over! Want wil je tegenwoordig nog
een beetje in the picture komen
met je blog, dan moet je niet alleen dagelijks bloggen, maar ook aanwezig zijn
op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google Plus, verschillende fora, en
nog een paar andere websites met beduidend minder bezoekers... En dat kost
tijd, heel erg veel tijd. Een blog gaat vaak 24/7 door. Ik doe dit nu bijna
vier jaar, ben 438 blogposts verder en ook al vind ik het heerlijk, ik voel
steeds meer dat er ooit een einde aan gaat komen.
Toen
ik vier jaar geleden begon leek bloggen bijna dood te zijn. Het was ouderwets
en ik had het idee dat ik achter de feiten aanliep. Er waren krap 70 blogs die
zich met eten bezig hielden en die werden ook nog niet eens met dezelfde
frequentie geüpdate. Het was niet eens moeilijk om daartussen in de top 20 te
komen. Maar gek genoeg kwam er twee jaar geleden een tweede blogpiek, sterker nog,
bloggen ontplofte! Binnen enkele maanden groeide het aantal bloggers uit tot minimaal
400 Nederlandstalige foodblogs, als het er al geen 500+ zijn op dit moment. En dat
zie ik terug in de statistieken; die dalen. Want jullie kunnen niet alles
lezen, jullie moeten je tijd ook verdelen, en er zijn een heleboel leuke blogs
te vinden… Tegelijkertijd wil ik me helemaal niet bezig houden met die
statistieken. Ik wil gewoon schrijven en koken. Wie dat leuk vindt, komt hier
langs en anders moet het ook goed zijn. Dat het zo in de praktijk niet altijd werkt,
zie ik op mijn slappe momenten waarin ik mij afvraag waarvoor ik het allemaal
doe. Tenslotte wil je in ruil voor die 24/7 wel zien dat iemand het ook
daadwerkelijk leest. Maar dat idee moet ik opzij zetten.
Ondertussen
heb ik nog een waslijst aan recepten klaar staan, die stuk voor stuk
blogwaardig zijn, en toen ik gisteren een fantastische vega taco met halloumi
had gemaakt, kon ik het toch niet over mijn hart verkrijgen om dat niet te
fotograferen. Dus; voorlopig ga ik nog even door, maar ik kan me voorstellen
dat ik het bloggen ooit over een andere boeg ga gooien. Misschien ga ik me meer
toeleggen op die blogs die ik zelf het leukste vind. Dat zijn de uitgebreide
stukken, mijn ‘projecten’. Chef Mama vs The Real Thing, het Kookboekenmuseum en
Kookhulp, maar ook de blogs waarin ik de klassiekers of basisrecepten wat
verder uitdiep. Een
blog gaat ooit dood, maar nu nog niet. Ik zou echt in een gat vallen als ik nu
zou stoppen. :D
O ja, en heb je al gezien dat je
je kunt inschrijven voor de beknopte Eerst Koken nieuwsbrief? Dan blijf je
tenminste altijd op de hoogte. Bloglovin (is gratis) werkt trouwens ook erg
fijn. Ik krijg elke morgen een mailtje van ze, met daarin links naar alle blog updates
waarin ik geïnteresseerd ben. Ik vind het een efficiënte manier om op de hoogte
te blijven zonder dat ik er langer dan 5 minuten mee bezig ben. Misschien dat ik al die social media dan ook eens kan laten voor wat het is.
Maar voor nu: 'back to business'. Want ik ben trots. De laatste tijd blijkt steeds meer dat ik geen groente meer hoef te verstoppen voor de kinderen (nu 4 en 5). Braaf eten ze allerlei kale groente, in grote stukken, in plaats van het snipperwerk dat ik eerst hanteerde. Kleine Chef at ook al een salade en vroeg daarna om meer… Hij vond de salsa
van hieronder bijvoorbeeld, feitelijk een soort koude ratatouille, helemaal super. J
Hij at hem alleen niet in zo’n glas met room erop, maar met spinaziecakejes,
waarvan het recept ook hieronder staat. Eerst maar eens dat glas. Het kan
doorgaan als voorgerecht, maar wij aten het uitgebouwd met wat andere hapjes
als hoofdgerecht.
Ratatouille
salsa met geitenkaascrème
Recept
voor 6 personen als voorgerecht (waarbij je zeker salsa zal overhouden)
Voor
de salsa:
olijfolie
1
rode paprika
1
aubergine
1
courgette
2
tomaten in blokjes, zonder sap
1
teen knoflook, uit de pers
1
kleine ui, gesnipperd
1
volle el kappertjes
2
el pijnboompitjes (25 gr)
handje
basilicum in reepjes
zout
en peper
1
el azijn
Snijd
de groente in plakken en gril deze in de grillpan of bak ze in een koekenpan.
Snijd ze daarna pas in zeer kleine blokjes. Als je het eerder al snijdt, wordt
het een prutje bij het bakken. Fruit de gesnipperde ui ook gaar.
Voeg
daarna alles samen in een schaal en laat het even op elkaar inwerken. Serveer
het op kamertemperatuur.
Voor
de geitenkaascrème:
150
gr zachte geitenkaas
200
gr crème fraiche
zout
pureer
dit simpelweg samen tot een gladde, dikke saus.
Voor
de knoflookcroutons:
enkele
sneetjes witbrood
2
tenen knoflook
olie
om te bakken
Snijd
de knoflook doormidden en wrijf het brood ermee in. Hoe steviger het brood, hoe
beter dat natuurlijk gaat. Snijd het brood daarna in kleine blokjes. Dat mag
nog best iets kleiner als wat je hier op de foto ziet; dat zal wat soepeler
eten.
Bak
het brood in een beetje olie in een koekenpan bruin en knapperig. Laat de
croutons niet te lang liggen, zodat ze lekker knapperig zijn bij het eten.
Maak
nu een glas op met de salsa, room en croutons.
Goed.
Dan die spinazietaartjes, met dezelfde salsa. Omdat ze niet zo mooi ogen, mogen
ze niet bovenin dit bericht staan, maar dat is wat gemeen, want het zijn
eigenlijk erg dankbare taartjes. Het oogt misschien
niet als het mooiste wat u dit jaar tot nu toe zag, maar laat je niet
bedriegen. De taartjes smaken zacht en smeuig als een omeletje met spinazie en
de salsa voegt daar wat brutalere smaken aan toe. De knapperige ham mag erbij
voor het kraak-effect. Wie het vegetarisch wil houden, kan er ook goed een dun
plakje geroosterd brood, zoals melbatoast, bij leggen. Of wat simpele
bruschetta. Of wat plakjes gekookt ei. Puree van cannellinibonen… Tomatensalsa…
Groentechips. Nou ja, u ziet, even vrij associeren en je verzint het zelf wel.
Mijn schoonmoeder maakt deze spinazietaartjes wel eens voor
logerende kinderen, maar zij gebruikt gehakte diepvriesspinazie. Daarmee maak
je geheel groene cakejes, maar ik wilde ze er iets serieuzer uit laten zien en
nam verse spinazie waar ik heel even het mes door haalde.
Spinazietaartjes met ratatouille salsa en krokante ham
voor 12 taartjes
Voor de taartjes:
450 gr verse spinazie, gehakt / of een pak van hetzelfde gewicht
uit de diepvries. Knijp dat wel even goed uit na het ontdooien
6 eieren (L)
peper en 1 tl zout
2 tl kerriepoeder en 2 tenen knoflook, gesnipperd
1 volle tl mosterd
175 gr geraspte belegen Goudse kaas
en een muffin-bakvorm
Laat de verse spinazie in een grote koekenpan slinken in een
beetje olie. Laat desnoods even uitlekken.
Klop de eieren los en meng de rest van de ingrediënten erdoor,
Verwerk het direct, want anders kan het beslag dunner worden. Vet een
muffinvorm met 12 holtes in en giet het mengsel erin tot net onder de rand. De
taartjes souffleren iets en het kan wat overlopen, dus zet ze op een bakplaat.
Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven van
200 graden (180 graden hetelucht)
Voor de ham; bak 2 plakken rauwe ham per persoon in een
drupje olie krokant. Ze mogen weer afkoelen, terwijl je de rest bakt.
En serveer hier dezelfde ratatouillesalsa bij als hierboven
staat.
Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter
via de knoppen hieronder!