Ach, het bescheiden gevulde eitje. Ik vind het altijd zo…
lief, schattig, truttig ook. En gewild. Laten we eerlijk zijn; van alle hapjes
op een feestje zijn de eieren vaak het snelste op. Iedereen vindt ze wel
lekker. En dat vonden ze vroeger ook al, want eieren worden al eeuwenlang gevuld.
De eerste vermeldingen stammen uit 1514 (in ‘Een notabel boecxken van cokeryen’).
Maar dat zag er toch wel iets anders uit. Wie het wil weten, via deze link vind
je een uitwerking van dit eerste recept. Ze noemden het ‘ghecloven nonnen’ (gekloven
nonnen) en ze werden gemaakt met kruiden, kaneel en gember. Na het vullen
werden ze ook nog eens gebakken.
Nu zijn er ontzettend veel varianten te verzinnen op
zoiets simpels als een gevuld ei, maar er is niets mis met de basisuitvoering!
Gewoon wat mayo, mosterd en bieslook. En wat mij betreft ook een scheutje rode tabasco,
maar dat neigt eerder naar de Amerikaanse ‘deviled egg’. Dat duivelse ei is ook
al weer een oudje, hoor. Het duivelse is een oude verwijzing naar de tabasco en
wordt ook wel gebruikt voor andere hete smaakmakers. Het geeft hoe dan ook een
beetje meer ‘kick’ aan je ei. En om even bij vroeger te blijven, Tabasco wordt ook
al weer gemaakt sinds 1868, op een eiland dat geen eiland is, maar een heuveltje
(Avery Island in Louisiana). Het wordt inmiddels wereldwijd verkocht. Toch knap voor een simpele pepersaus...
Bron: American History
Het eerste tabasco-recept?
Klassiek gevulde eieren
recept voor 12 stuks
6 eieren (L)
1 tl scherpe mosterd
1 of 2 scheutjes Tabascosaus
3 el mayonaise
1 el gehakte bieslook
zout en peper naar smaak
snuf paprikapoeder voor de garnering
eventueel wat bieslook voor de garnering
Kook de eieren in 10 minuten gaar, laat ze schrikken in
koud water en pel ze wanneer ze afgekoeld zijn.
Snijd de eieren in de lengte doormidden. Haal voorzichtig
de dooiers eruit en doe deze in een kom. Voeg de Tabasco, mayo en bieslook toe
en breng het op smaak met zout en peper.
Vul de eieren met het mengsel. Dat gaat het mooiste met
een spuitzakje, maar je kunt het ook in een stevig diepvrieszakje doen en daarvan
een puntje afknippen.
Garneer de eieren met een snuf paprikapoeder en een
spriet bieslook voor elk ei. In de koelkast bewaren.