Ik maak regelmatig dit recept voor een omelet met heel
veel ui als bijgerecht bij groente en aardappels. Een vegetarisch alternatief,
zodat we niet steeds naar vleesvervangers hoeven te grijpen. Ik heb niets tegen
vegetarische hamburgers en dergelijke, maar denk wel dat je het niet te vaak
moet eten. Het blijft natuurlijk sterk bewerkt en er zijn betere alternatieven.
Ik volgde ook al een paar keer Yvette van Boven die
laatst zo hoog opgaf in de Volkskrant over dubbelgekookte groente.
Ripassata
noemde ze het – '
nogmaals langsgaan' (de dubbelgekookte andijvie staat ook op de foto). Ze zei dat je groente
als andijvie en witlof tien minuten moest koken in water. Dat laat je dan heel
goed uitlekken (en als ik zeg ‘heel goed', dan bedoel ik ‘heel goed’). In een
koekenpan giet je een royale scheut olijfolie. Daar fruit je kort 1 a 2 gesnipperde
teentjes knoflook in en ook wat chilivlokjes. Een ansjovisje uit blik erin
laten smelten mag, hoeft niet, maar doe er dan nog wel straks wat zout bij. Dan
dus die zo droog mogelijke groente er weer in en dat bak je nog eens 15
minuten. Niet te hard, maar wel zodanig dat het echt bakt. Nou ja, en dat laatste lukt
bij mij dus niet zo goed en ik weet precies waar het probleem zit: ik ben zuinig
met de olie, want ik ben een trut. Die baal andijvie (ga gerust uit van een kilo;
dat eten wij hier met z’n tweeen op, want er blijft niets van over), die bak je
dus niet op in een scheutje olie. Daar moet je echt royaal mee zijn en dat ben
ik niet en van echt bakken komt dus niets. Het is wel lekker, hoor. Maar enfin,
doet u maar met deze informatie wat u denkt dat goed is… Oh ja, aardappelpuree
is er lekker bij.
Omelet met ui
recept voor 4 personen als bijgerecht
400 gr uien, in halve ringen
70 gr geraspte kaas naar keuze (bv (vegetarische) Goudse oude,
parmezaan, pecorino, etc)
2 el olijfolie
6 middelgrote eieren (M)
zout naar smaak
zwarte peper voor wie dat lekker vindt
Bak de uien in de olie, in een pan met anti-aanbaklaag. Houd
het vuur laag tot middelhoog en bak de uien bruin. Ik leg zelf een deksel op de
pan gedurende de eerste tien minuten om de uien vooral te garen en daarna bak
ik ze nog eens vijf minuten zonder deksel en op hoger vuur om ze bruin te
bakken.
Kluts de eieren met een vork (en dus niet kloppen met een
garde, want dan krijg je schuim) in een kom en breng op smaak met wat zout (en
peper als je dat wilt). Voeg de kaas toe en meng het erdoor.
Giet de eieren in de pan met de uien, schep het even heel
kort door elkaar zodat het eimengsel goed verdeeld is. Bak het omelet op niet
te hoog vuur. Leg er ook een deksel op, dan gaart het sneller. Als de onderkant
mooi bruin is leg je een groot bord op de pan en je draait pan en bord om,
zodat het omelet op het bord ligt. Laat het omelet dan weer de pan in glijden en bak de andere kant ook bruin.