28 juli 2016

Gevulde eieren - basisrecept


Ach, het bescheiden gevulde eitje. Ik vind het altijd zo… lief, schattig, truttig ook. En gewild. Laten we eerlijk zijn; van alle hapjes op een feestje zijn de eieren vaak het snelste op. Iedereen vindt ze wel lekker. En dat vonden ze vroeger ook al, want eieren worden al eeuwenlang gevuld. De eerste vermeldingen stammen uit 1514 (in ‘Een notabel boecxken van cokeryen’). Maar dat zag er toch wel iets anders uit. Wie het wil weten, via deze link vind je een uitwerking van dit eerste recept. Ze noemden het ‘ghecloven nonnen’ (gekloven nonnen) en ze werden gemaakt met kruiden, kaneel en gember. Na het vullen werden ze ook nog eens gebakken.

Nu zijn er ontzettend veel varianten te verzinnen op zoiets simpels als een gevuld ei, maar er is niets mis met de basisuitvoering! Gewoon wat mayo, mosterd en bieslook. En wat mij betreft ook een scheutje rode tabasco, maar dat neigt eerder naar de Amerikaanse ‘deviled egg’. Dat duivelse ei is ook al weer een oudje, hoor. Het duivelse is een oude verwijzing naar de tabasco en wordt ook wel gebruikt voor andere hete smaakmakers. Het geeft hoe dan ook een beetje meer ‘kick’ aan je ei. En om even bij vroeger te blijven, Tabasco wordt ook al weer gemaakt sinds 1868, op een eiland dat geen eiland is, maar een heuveltje (Avery Island in Louisiana). Het wordt inmiddels wereldwijd verkocht. Toch knap voor een simpele pepersaus...Het eerste tabasco-recept?

Klassiek gevulde eieren
recept voor 12 stuks

6 eieren (L)
1 tl scherpe mosterd
1 of 2 scheutjes Tabascosaus
3 el mayonaise
1 el gehakte bieslook
zout en peper naar smaak
snuf paprikapoeder voor de garnering
eventueel wat bieslook voor de garnering

Kook de eieren in 10 minuten gaar, laat ze schrikken in koud water en pel ze wanneer ze afgekoeld zijn.
Snijd de eieren in de lengte doormidden. Haal voorzichtig de dooiers eruit en doe deze in een kom. Voeg de Tabasco, mayo en bieslook toe en breng het op smaak met zout en peper.
Vul de eieren met het mengsel. Dat gaat het mooiste met een spuitzakje, maar je kunt het ook in een stevig diepvrieszakje doen en daarvan een puntje afknippen.
Garneer de eieren met een snuf paprikapoeder en een spriet bieslook voor elk ei. In de koelkast bewaren.1 opmerking:

Lot zei

Inderdaad altijd een success en makkelijk ook dat de versiering de inhoud kan weergeven.