2 juli 2016

Gemarineerde champignons met rauwe ham, rucola en parmezaan


Zooo… Umami, kom er maar in!! Deze simpele salade is ontzettend vol van smaak: de rauwe ham, peperige rucola, zoute parmezaan, en champignonplakjes gesudderd in sherry. Dat maakt serieus een mond vol met smaak! Maak er een soort carpaccio van met gedrapeerde ham en de aangemaakte sla. Dat kan als voorgerecht doorgaan of als bijgerecht. Het recept van de champignons kan overigens bij meer salades van pas komen. Zelfs als een soort tapas kan het goed door. Misschien samen op een prikkertje met zo'n mini-mozzarellabolletje?

Gemarineerde champignons met rauwe ham, rucola en parmezaan
recept voor 3 a 4 personen als bijgerecht of voorgerecht

voor de champignons:
250 gr (kastanje)champignons, in plakjes
1 groot glas droge sherry (of desnoods een droge, witte wijn)
scheutje olijfolie
½ (liefst biologische) citroen, schoongeboend
zout
snufje tijm
1 heel teentje knoflook (niet snipperen)

Simpel: de plakjes champignons gaan met de rest van de ingredienten, inclusief die halve citroen, in een kleine kookpan en dat laat je 30 minuten sudderen op het laagste vuur met een deksel erop. Laat het daarna in de wijn afkoelen. Bewaar het ook in de koelkast, in de wijn. Pas bij het serveren schep je de champignons uit het vocht.

Verder nodig:
200 gr lekkere rauwe ham
handje rucola
parmezaanschaafsel (dat maak je met een dunschiller!)

Leg de ham mooi neer op een groot bord. Leg de rucola erop en verdeel de champignons erover. Druppel er een beetje van het vocht uit de pan op als dressing. Tenslotte de kaas erover verdelen.
Geen opmerkingen: