Die bara brith van laatst? Laat maar zitten; ik heb al
weer iets veel beters, hoewel het recept sterk leunt op die cake uit Wales. Ook
in deze cake (of is het toch meer een brood?) worden de rozijnen geweekt in
zwarte thee, maar waar bij een bara brith het recept dan al bijna klaar is, ga je
hier verder met rijpe bananen en noten. Het wordt een ontzettend goed gevuld
brood. Een beetje vochtig, zwaar en vullend. Met suiker, maar zonder enige vorm
van vet. Dit is beslist de komende tijd het recept om overrijpe bananen aan op
te maken.
Bananen-vruchtencake
400 gr rozijnen
250 ml zwarte thee
optioneel: 2 el rum of iets dergelijks (of
vanille-extract van wodka)
2 rijpe bananen
220 gr bruine basterdsuiker
100 gr grof gehakte, ongezouten noten naar keuze (een mix
kan ook prima: walnoten, amandelen, hazelnoten, etc.)
50 gr gekonfijte kersen (bigarreaux), doormidden gesneden
(of vervang ze met extra noten voor een extra stevig gevuld brood)
1 ei (L)
2 el melk
2 el stroop
snuf zout
1 tl kaneel
400 gr zelfrijzend bakmeel
Week de rozijnen in de thee en eventueel de drank. Dat
kan een nacht lang, maar een paar uur is ook prima.
Verwarm de oven voor op 180 graden (of 170 graden hetelucht).
Bekleed een cakevorm van 1,5 liter met bakpapier. Wanneer
je het papier nat maakt onder de kraan, dan kan je het daarna uitknijpen en
gemakkelijk in de vorm plooien.
Prak de bananen fijn. Doe de rest van de ingrediënten (inclusief
de thee) erbij, behalve het bakmeel. Meng dit goed. Meng dan ook het bakmeel
erbij. Het wordt een vrij stevig beslag. Schep het in de vorm en bak de cake 1
uur en 15 minuten. Test hem dan met een sateprikker; wanneer je die erin
steekt, moet hij er weer droog uitkomen. Laat de cake anders nog even verder bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten