15 juli 2015

Aardbeiencake met crème fraiche


Het is nu natuurlijk nog helemaal aardbeientijd, maar je kunt hier ook ander fruit op los laten. De cake is erg rijk en haast romig door de crème fraiche die wordt toegevoegd aan het beslag. En als het uit de oven komt, ruikt het huis naar zomer. Zoooo lekker…. Hij doet het ook erg goed als toetje.

Aardbeiencake met crème fraiche
Recept voor een springvorm van ongeveer 28 cm of bv een brownievorm van 27x27

200 gr roomboter, op kamertemperatuur
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker of wat vanille-extract
3 grote eieren (L)
200 gr creme fraiche
400 gr zelfrijzend bakmeel
300 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukken/gehalveerd
een paar eetlepels aardbeienjam
snuf zout

Mix de boter, suiker en vanillesuiker samen tot het wit en luchtig is. Voeg de eieren een voor een toe en mix het tot een glad beslag. Mix er daarna ook de crème fraiche en een snuf zout doorheen. Spatel er het bakmeel doorheen. Het wordt een vrij stevig cakebeslag; het is minder vloeibaar als bij een normaal cakebeslag.

Bekleed eventueel de vorm met bakpapier en schep het beslag erin. Leg de aardbeistukken op het beslag en druk ze er een beetje in. Schep hier en daar een theelepel jam in de gaten of erop.

Bak de cake gaar en bruin in 60 min op 175 graden (160 graden hetelucht)
Test hem met een satéprikker: steek deze in het midden. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat hem anders nog wat langer staan.
1 opmerking:

Lot zei

Lekker recept en simpel beslag. Ik heb aardbeien in de vriezer en die lijken me hierin ook goed toepasbaar. Trouwens veel andere vruchten ook.