27 juni 2016

Twee soorten hartige bladerdeegflappen


De flap met prei, feta en chorizo was een ‘blast from the past’. In de jaren negentig maakte ik deze vaak, en daarna gek genoeg nooit meer. Vroeger gebruikte ik er Danerolles croissantdeeg voor, maar toen wist ik nog niets. Inmiddels zie ik ook wel dat het geen echt croissantdeeg is. Er zit niet eens gist in! En lekker is het bij nader inzien ook eigenlijk niet. Nee, dan roomboterbladerdeeg.

De diepvries zat vol met een hele stapel pakjes bladerdeeg. Ik weet ook niet hoe dat zo kon komen, maar ik heb twee pakken weg gewerkt met deze jongens hieronder. Een volle bakplaat met het oude recept, en een andere met iets dat meer op een (vegetarische) empanada-vulling is gebaseerd:

Hartige bladerdeegflappen met prei, feta en chorizo
recept voor ongeveer 10 stuks

ongeveer 10 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
1 grote prei, in smalle ringetjes
beetje olie of boter om te bakken
100 gr chorizo (van het stuk), in kleine stukjes gesneden
75 gr feta
zout naar smaak
1 tl oregano

Smoor de preiringetjes in wat olie of boter tot ze zacht zijn. Voeg een beetje water toe tijdens het smoren. Doe de prei zonder vocht in een kom en voeg de rest toe. Schep een eetlepel op een bladerdeeglapje, vouw dat dicht naar eigen inzicht en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (180 graden hetelucht).


Hartige bladerdeegflappen met spinazie, rozijnen en jonge kaas
recept voor ongeveer 10 stuks

10 plakjes bladerdeeg
300 gr diepvriesspinazie, ontdooid en goed uitgeknepen
30 gr rozijnen, geweekt in witte wijn of sherry (ofzo)
een klein uitje, gefruit in wat olie
snuf chilipoeder
100 gr jonge kaas in kleine blokjes
1 ei, gekookt en grof gesnipperd
eventueel wat pijnboompitten
zout en peper naar smaak

Voeg alles voor de vulling samen. Schep een eetlepel op een bladerdeeglapje, vouw dat dicht naar eigen inzicht en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (180 graden hetelucht).Geen opmerkingen: