3 juni 2016

Gestoofde spitskool met kerrie, pinda’s en ei


supergezond, gewoon lekker makkelijk eten, no-nonsense voor groot en klein

Dit recept houd ik er zeker in voor doordeweekse momenten. Het is redelijk snel klaar, makkelijk en door de kerrie en pinda’s net even spannend genoeg om als “weer eens iets anders” te boek te staan. Maar tegelijkertijd heeft het door de pindakaas iets geruststellends voor de kinderen en slobberen ze toch met succes hun deel van de spitskool op. Want er gaat dus wel een hele spitskool in, he? Nog gezond ook dus.

Het komt uit een oude Delicious en men gebruikte daarin savooiekool. Dat heeft wel iets langer nodig om mooi gaar te stoven.

Gestoofde spitskool met kerrie, pinda’s en ei
recept voor 4 personen

olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
1 grote wortel (150 gr), in kleine blokjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 spitskool van 900 gr
1 el kerriepoeder
2 royale el pindakaas (eventueel met stukjes noot)
zout
handje pinda’s, grof gehakt
300 gr rijst
1 ei per persoon, gekookt of gebakken

Snijd de spitskool in 8 parten en haal de harde stronk eruit. Snijd het daarna in repen van 1 cm.

Verhit de olie en fruit daarin de ui en wortel. 1 minuut voordat het gaar is ook de gesnipperde knoflook toevoegen. Voeg dan de kerrie, pindakaas, 150 ml water en zout naar smaak toe. Roer het door elkaar en doe er tenslotte de spitskool bij. Schep het om en sluit af met een deksel. Stoof het in 20 minuten gaar op laag vuur. Dertig minuten kan het ook nog wel hebben als het zo uitkomt - ik vind de zachtere kool zelf lekkerder. Af en toe roeren. Water toevoegen waar nodig.

Tenslotte de pinda’s toevoegen. Serveren met rijst en gekookte of gebakken eieren. Sambal of hete chilisaus is er lekker bij.Geen opmerkingen: