14 juni 2016

Kokoschutney met groene peper en verse korianderChutney – maar dan anders

Wat wij chutney noemen is eigenlijk Engelse chutney; een hartige ‘jam’ met meestal een zuur fruit, veel azijn en nog meer suiker. Niets mis mee, behalve dat het niet erg gezond is (jaja, alles met mate. Of om Oscar Wilde te citeren: ”Everything in moderation, including moderation”). De Engelsen hebben het natuurlijk ontleend aan de Indiërs, maar die houden er een bredere definitie op na. In India kan een chutney van alles zijn, van een droog mengsel tot een natte ‘jam’, zoals mango chutney. Wat het allemaal gemeen heeft is dat je het ergens ‘bij eet’. Zo simpel is het.


Deze chutney is vrij droog, en doet wel wat denken aan de Indonesische seroendeng vanwege het hoofdbestanddeel kokos. Maar de kokos wordt hier vermalen met groene peper, pinda's en verse koriander. En dat is dus heel lekker! Wij aten het bij de aloo gobi en thepla (platbrood) en ik kan het jullie allemaal van harte aanbevelen. Maak er dit weekend dus eens een Indiaas avondje van! Er zijn inmiddels heel wat Indiase recepten te vinden op Eerst Koken - ik heb ze nu allemaal verzameld onder een apart kopje in de index.

Kokoschutney met groene peper en verse koriander

90 gr gedroogde kokos
70 gr (gezouten) pinda’s
2 gewone groene pepers (lomboks), of meer naar smaak
zout naar smaak
handje verse koriander
2 el tamarindepasta (toko)
2 cm verse gember, gesnipperd

Heb je een keukenmachine? Mooi – gewoon alles fijnmalen tot snippers. Geen machine in huis? Dan toch hopelijk wel een vijzel? In dat geval zou ik alles snipperen en daarna fijn vijzelen.

In India doet men er nog een ‘tadka’ op, maar dat liet ik achterwege. Het is een extra smaakgevend mengsel van specerijen welke kort in hete olie wordt gebakken om de geur en smaak vrij te laten komen. Bijvoorbeeld iets simpels als dit: 2 el neutrale olie verhitten met 1/2 tl mosterdzaad en 3 of 4 rode chilipepers in ringetjes. Daarna met de olie over de chutney scheppen.Geen opmerkingen: