22 juni 2016

Tomaten-maaltijdsoep met couscous


Ja, het was beslist aangenaam, dat ik die zonnige donderdagavond aan mocht schuiven bij een kookdemonstratie van Nadia Zerouali, die je vast wel kent van het duo Nadia en Merijn, bekend van verschillende kookbladen en kookboeken. Nadia praatte mij en de rest van de aanwezige foodbloggers bij over allerlei Arabische producten, en wij proefden van dadels omhuld met chocolade, een tomatensoep met couscous en een pilaf gemaakt van een pastasoort in plaats van rijst. Lekker. Zo was ik niet alleen even ‘far from the madding crowd’ (lees: even weg van het dagelijkse spitsuur thuis), maar werd ik ook nog eens op een fraaie locatie gelaafd en bij gepraat. Prima. :)Het praatje van Nadia introduceerde de nieuwe website Arab Food Lovers (zusje van Asian Food Lovers) – uw nieuwe online Midden-Oosterse supermarkt. Ik woon in Almere en hoef hier nooit ver te fietsen om een dergelijke supermarkt in het echt te bezoeken, maar mij dunkt dat in menig dorp of kleinere plaats in Nederland zelfs in de verre omtrek niets te krijgen is, en dan is het toch wel fijn dat je sommige dingen online kunt bestellen. Duur is de website overigens helemaal niet. Sterker nog, ze zijn stukken goedkoper dan de AH met vergelijkbare producten! Ook leuk vind ik de foodboxen die ze gaan verkopen: vanaf juli koop je de Arab Food Lovers Box. De Asian site heeft ze al. Je koopt er thema boxen, inclusief recepten met wat je ermee aan moet vangen. Een beetje zoals de foodboxen die je nu overal ziet, maar deze koop je dus gewoon los, zonder abonnement. Je kunt ook via recepten op de website zelf een box samenstellen, op basis van de benodigde ingredienten. En met het betreffende recept erbij verpakt lijkt dat me nou een leuk kadootje voor de lekkerbek! Weer eens wat anders dan de geijkte vvv-bon. Ik heb inmiddels zelf een box besteld die als kadootje wordt weggegeven.


Ik at die avond bij Nadia een tomatensoep die zo snel in elkaar werd gedraaid, dat ik hem de volgende zondag na een borrel in plande. De soep wordt gemaakt van een pot geconcentreerde Marokkaanse tomatenpuree. In Marokko is deze puree zo standaard in de keuken, vertelde Nadia, dat het overal met het merk wordt aangeduid. Je koopt er een pot Aicha, geen tomatenpuree. Verder gaat er nog wat gember, harissa (rode peperpasta), ras el hanout (een specerijen mengsel) in, en een tomaten-couscous in. Wanneer je daar tenslotte nog wat verse koriander op doet, heb je een goed vullende soep, die de kinderen ook lekker zullen vinden. Extra harissa voeg je eventueel nog aan tafel toe.

De soep is dankzij de 200 gram couscous serieus gevuld en kan doorgaan als maaltijdsoep. Wij aten er ook nog wat Turks brood bij. Maar met deze hoeveelheid couscous wordt het wel onduidelijk of je nou een natte couscous eet, of een soep. De soep is echt behoorlijk stevig. Voor een normale soep zou ik 150 gram couscous toevoegen.

Tomaten-maaltijdsoep met couscous
recept voor 4 personen
bron: Arab Food Lovers (klik hier om de originele producten van de website te zien)


2 (witte) uien, in dunne kwart ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1 stukje verse gember (zo’n 3 cm), fijn geraspt of gehakt
olijfolie
1 potje Aicha tomatenpuree (210 gr)
2 el ras el hanout
200 gr Yamna tomatencouscous  (nou... 150 gram is ook wel voldoende - zie boven)
1 el rode harissa of meer naar smaak (harissa is er van mild tot heet, dus proef het even)
1/2 bos verse koriander, grof gesneden
peper en zout


Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin de ui tot deze lichtbruin is. Bak aan het einde de gember en knoflook kort mee. Voeg daarna de tomatenpuree en de ras el hanout toe en bak ook kort mee.

Voeg 1,5 liter kokend water toe. Roer goed door en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Laat 10 minuten zachtjes koken.

Voeg de couscous toe, laat het in enkele minuten gaar koken. Breng de soep op smaak met 1 eetlepel harissa, of meer naar smaak, maar de harissa als hierboven genoemd is behoorlijk pittig! Ik kreeg de extra hete variant mee, maar als je hem besteld krijg je waarschijnlijk de milde soort. Eventueel kan je extra harissa los roeren met een flinke scheut olijfolie en apart serveren bij de soep. Voeg desnoods nog water toe als dat nodig is en serveer de soep met de gehakte koriander (en liefst ook met een sliertje olijfolie erop!)
Geen opmerkingen: