11 september 2014

Slanke pasta met erwten en yoghurtsaus


Ik zit in een erwtenperiode. Dat kan je zomaar overvallen wanneer je verse doperwten eet in de vroege zomer, en dat gevoel kan je nog wonderbaarlijk lang rekken met erwten of ‘veldertjes’ uit de diepvries. Maar niet met pot of blik; dat lijkt in de verste verte niet meer op verse erwten.

We zaten hier al ooit aan een pasta met een erwtensaus en gebakken rookworst, maar het recept heeft zich verder geëvolueerd, en dan vooral richting de slankere kant. Slank, maar smaakvol. Kom er maar eens om…

Eerst was er een tussenversie waarbij 400 gram (diepvries)doperwten grof werden geblenderd met 250 gram ricotta en 100 gram geraspte pecorino. Liefst ook met een rauw teentje knoflook erin en wat zout. Verder werd er een handje fijn gesneden basilicum bij geroerd. Best een aardig hapje, hoewel die ricotta nog wel iets magerder kan. Enter dikke yoghurt. Nog beter bij nader inzien.

dezelfde pasta met rucola en pijnboompitten erdoor
Slanke pasta met erwten en yoghurtsaus
recept voor 3 personen of 2 volwassenen met kinderen

400 gr (diepvries) erwten (geen blik of pot!)
300 gr Griekse of Turkse yoghurt (mijn Plus heeft een Turkse yoghurt met 3% vet staan; doet niet onder voor de Griekse yoghurt met 10% vet)
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
100 gr geraspte pecorino of parmezaan
zout en peper
300 gr pasta


Breng een flinke pan water aan de kook, voeg dan de erwten toe en kook ze even kort mee (2 minuten). Giet ze af en spoel ze af met koud water. Je kunt een kwart van de erwten apart houden (als de kinderen erg moeilijk doen over hele erwten, dan blender je gewoon alles) en de rest van de erwten wordt gepureerd met de yoghurt, knoflook, olijfolie, kaas, zout en peper.

Kook de pasta ondertussen gaar. Meng de saus daarna door de pasta. Serveren met royale hoeveelheden extra kaas.

Tomatensalade doet het er goed bij. Of schep er voor de volwassenen nog een handje rucola of kleine rauwe spinazieblaadjes door. Doe dan ook nog maar 60 gram geroosterde pijnboompitjes erop.
En wie er vlees bij wil: uitgebakken blokjes chorizo zijn er erg fijn bij.

1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt weer lekker, Antoinette! Maar helaas is 'groen' in het eten hier nog steeds een punt. Geduld...

groet,
Lia