30 september 2014

Vegetarische bobotie



Om met de deur in huis te vallen: de kinderen waren niet weg van deze bobotie. De smaak is namelijk vrij complex en vol. Daar kan het zoete van dit recept niet veel aan veranderen. Maar wij vonden hem zelf heel erg fijn en dan juist omdat de smaken zo intens zijn.

Bobotie komt in twee varianten: ze zijn er als vast gehaktbrood, of als rul gebakken gehakt in een vorm, allebei met een soort custard erover gebakken. Deze vega variant valt in de tweede categorie; het is vast genoeg om te scheppen, maar valt ook makkelijk uit elkaar.

De kerriepoeder moet van een goede kwaliteit zijn, want  het is  bepalend voor de smaak. Kies dus niet de eerste de beste. Kijk ook eens in de tuin (of van de buren) naar verse laurierblaadjes. Als je die ooit hebt geproefd, wil je nooit meer die stoflapjes uit een zakje van de supermarkt. En het ziet er natuurlijk veel mooier uit, van die malse, verse blaadjes. 

Hier lacht ze nog... maar de bobotie eet ze niet

Vegetarische bobotie
recept voor 4 personen als bijgerecht
bron: BBC

100 gr macadamia noten of gewone pinda’s
50 gr blanke amandelen
2 el olie
1 el roomboter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl sambal oelek of een stukje verse rode peper, gesnipperd
2,5 cm verse gember, gesnipperd of geraspt
2 grote wortels, gesnipperd
2 tl kerriepoeder
2 sneetjes witbrood geweekt in 100 ml melk
100 gr gedroogde abrikozen, in reepjes/stukjes
Sap van een halve citroen
enkele verse laurierbladeren
zout en peper

voor de bovenkant:
150 ml melk
2 eieren (L)
zout en peper



Verwarm de oven voor op 190 graden (20 graden lager bij hetelucht stand).

Hak de noten zo fijn of zo grof als je wilt. Maar een beetje ‘bite’ in de bobotie is wel lekker. Je kunt de noten eventueel ook nog even in een droge pan roosteren.

Fruit de ui op laag vuur in de olie en boter, totdat het gaar, maar niet bruin is. Voeg daarna de knoflook, sambal of chili, gember, wortel en kerriepoeder toe. Laat dit nog enkele minuten zachtjes bakken. Voeg daarna ook het geweekte brood met de melk  toe. Roer het goed door , zodat het brood uit elkaar valt. Voeg de noten,  abrikozen en citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper.

Schep het mengsel in een ovenvorm en strijk het glad. Steek de laurierblaadjes erin, maar zorg dat je ze er straks ook weer makkelijk uit kunt pakken. Bak dit 5 tot 10 minuten in de oven.

Klop de melk en eieren samen en breng het op smaak met zout en peper. Giet het over de bobotie en bak het nog eens 30 minuten.





1 opmerking:

Anoniem zei

Bobotie! Dat is voor mij echt een gerecht uit mijn jeugd. Mijn moeder, die in háár jeugd in Zuid-Afrika woonde, maakte het en ik vond het heerlijk. Maar ja, nu ben ik vegetariër. Het is jaren geleden dat ik bobotie at. Volgens mij moet ik binnenkort dit recept maar eens proberen. Dankjewel!

Lia