5 november 2016

Risotto met gepofte kerstomaatjes en kipcervelaat


Ik wist niet dat je van kip cervelaat kan maken, maar Stegeman doet dat nu dus. U vraagt zich misschien af, net als ik, of ons land nou echt op kipcervelaat zit te wachten? Was er dan iets mis met gewone cervelaat? Maar op hun website lees ik dus dat de kippenworst 40% minder vet bevat. Vooruit dan maar, daar valt wat voor te zeggen, want cervelaat is lekker, maar wel moddervet. Hun gewone worst bestaat voor bijna de helft uit vet, dankzij het spek, maar de kipcervelaat heeft slechts 23 gram vet. Dat lijkt me dus redelijk… Het is een kleine, dunne worst, iets lichter van kleur, maar verder eigenlijk wel wat je van cervelaat kan verwachten. Ik besloot om ze in plakjes te bakken, zoals mijn moeder dat vroeger wel eens deed. Dan horen ze om te krullen tot schoteltjes, maar dat deed de kipvariant toch niet. Ze waren wel lekker bij de risotto. En ja, ze zien er wat donker uit op de foto, maar dat viel in het echt reuze mee…

Risotto met gepofte kerstomaatjes en kipcervelaat
recept van Eerst Koken voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

165 gr kipcervelaat van Stegeman (dat is 1 worstje) of een andere cervelaat of salami, in dunne plakjes
250 – 300 gr kerstomaatjes
2 el olijfolie
1 ui, fijn gesnipperd
300 gr risottorijst
150 ml witte wijn of droge sherry
takje verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
1200 ml hete kippenbouillon (van twee blokjes)
90 gr parmezaan, vers geraspt
2 handen basilicumblaadjes, in reepjes

Verhit de oven voor op 220 graden conventioneel of 200 graden hetelucht. Leg bakpapier op een bakplaat en leg daarop de tomaten, en de cervelaat, gescheiden van elkaar. Bak dit ongeveer tien minuten. De cervelaat moet dan knapperig gebakken zijn en je kan deze van de bakplaat halen en bewaren voor straks. De tomaat mag misschien nog iets langer de oven in. Het is de bedoeling dat de meeste tomaten gebarsten zijn – daarna kunnen ze ook uit de oven. Je wilt ze niet helemaal stuk bakken.

Verhit de olijfolie in een (kook)pan en fruit de ui ongeveer 10 minuten op het laagste vuur zonder het laten kleuren. Voeg de rijst daarna toe, schep het goed door en laat het in twee minuten heet worden. Giet de wijn of sherry erbij, voeg de rozemarijn toe en schep door. Zodra de wijn bijna is opgenomen, een scheut hete bouillon toevoegen. Blijf de bouillon met scheutjes toevoegen aan de risotto zodra de vorige scheut is opgenomen. Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt in totaal 18 tot 20 minuten en de rijst is dan al dente: zacht, maar nog wel stevig. Mogelijk is niet alle bouillon nodig. Zorg dat de risotto mooi vochtig en ‘lopend’ is. Voeg pas helemaal aan het einde de parmezaan, basilicum en tomaatjes toe, roer voorzichtig door, draai het vuur uit en laat de rijst nog een minuut staan om door te warmen. Serveer op het bord met de cervelaatplakjes en extra parmezaan.




Geen opmerkingen: