14 mei 2011

Pesto van courgetteTegenwoordig maak je van alles een pesto. De klassieke combinatie van basilicum, pijnboompitten, knoflook, olie en parmezaan is misschien nog steeds wel heilig, maar ondertussen wordt er van alles bij elkaar gegooid en zolang het maar kaas en noten bevat, is het al snel een pesto. Tapenade en carpaccio lijden aan hetzelfde probleem; de tapenade maak je tegenwoordig net zo goed met stukken paprika en carpaccio wordt gemaakt met gerookte zalm…

Ik vind het allemaal best. Pesto schreeuwt gewoon om variatie: met pecannoten, hazelnoten, amandelen of walnoten heb je al direct een andere smaak. Je kunt variëren met kruiden of groenten, Goudse kaas, parmezaan of pecorino, en olijf-, sesam- of walnotenolie. Het is kinderspel om steeds weer iets nieuws te maken.

Voor een pesto zit er in dit recept vrij veel kaas, maar aan de andere kant gebruik ik weinig olie. Ik vond meer niet nodig voor een doordeweekse pasta, want dit vormt al een mooie saus, maar voeg vooral wat toe als het nog wat smeuïger mag zijn.

Pesto van courgette
Recept voor ongeveer 300 gr pasta

1 courgette van ongeveer 300 gram
60 gr pijnboompitten
Sap en rasp van ½ citroen
Zout en peper
75 gr geraspte grana padano/parmezaan
½ plantje of zo’n 20 blaadjes basilicum
1 teen knoflook
2 el olijfolie of meer naar smaak

Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht). Snijd het steeltje van de courgette en snijd hem daarna in de lengte door en leg in de oven. Bak de courgettehelften 30 minuten lang en laat ze dan een beetje afkoelen.
Ondertussen de resterende ingrediënten fijn hakken in de keukenmachine of blender. Snijd de courgette in grove stukken en voeg ze toe aan de rest. Hak dit samen tot een vrij grove pesto. Bij mij was alles nog net herkenbaar, maar als de kinderen daar nog niet intrappen, kan het vast wel wat fijner worden vermalen.

Oordeel van het smaakpanel: de dames zijn nog dankbare eters, maar de altijd kritische Kleine Chef zei verrukt "lekkere pasta!"

Geen opmerkingen: