11 mei 2011

Tosca-cakeEr zijn er twee jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat zijn zij…….

De tweeling is 1 jaar oud geworden! Zondag hadden ze hun feestje en naast reguliere taarten die normaliter beter geaccepteerd worden bij kinderverjaardagen, namelijk die met veel slagroom en makkelijk te verspreiden kruim, hadden ze ook een baksel uit de keuken van mama. Het werd een Tosca-cake met appel. Specifiek aan deze Zweedse cake is de topping van geschaafde amandelen, die krokant worden gebakken in de boter en suiker. Een machtig taartje, maar erg lekker.

Tosca-cake
Voor een kleine springvorm van 20 cm

125 gr zachte roomboter
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Zout
100 ml melk
150 zelfrijzend bakmeel
2 appels

Topping:
75 gr boter
75 gr suiker
1,5 el bloem
80 gr geschaafde amandelen
1 el melk


Verwarm de oven voor op 175 graden (155 graden hetelucht). Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier door het er tussen te klemmen en vet de rand in met boter.

Roer de boter zacht met de suiker en voeg de andere ingrediënten, behalve de appels, toe.
Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes.
Giet het cakebeslag in de vorm, strijk het glad en steek de plakjes appel erin. Het handigste is om ze er als de spaken van een wiel over te verdelen.

Zet de cake in de oven.

Ondertussen de topping maken door de boter in een pannetje te smelten en de andere ingrediënten toe te voegen.
Haal de halfgare cake na 20 minuten uit de oven, verdeel de topping erover en zet de cake weer terug in de oven. Bak hem nog 30 minuten langer. Een satéprikker die erin wordt gestoken, moet er schoon en zonder cakebeslag uitkomen. Overigens zal er wel ruimschoots gesmolten boter aan zitten, maar dat hoort.

Laat de cake volledig afkoelen. Hij is pas lekker als hij helemaal op kamertemperatuur is, vanwege de gesmolten boter in de topping.

Oordeel van het smaakpanel: natuurlijk, taart gaat altijd. Geen commentaar gehoord. Ze vonden hem eigenlijk lekkerder dan die taart met veel slagroom en, o nee, verse aardbeien. Bah!


Geen opmerkingen: