25 juni 2011

Gehaktballetjes in biersaus


Gehaktballetjes laten zich over het algemeen beroerd fotograferen, maar gehaktballen in biersaus maken pas echt een slecht plaatje. Het lukt me gewoon niet om dat appetijtelijk op de foto te zetten. Maar ze waren heerlijk en de bruine saus was lobbig en vol van smaak. Denk er wat Vlaamse friet en witlof bij en u kunt dat plaatje zelf wel bedenken. Een aanrader dus!

Gehaktballetjes in biersaus
Recept voor 4 personen

500 gr half-om-half gehakt
500 gr rundergehakt
2 eieren
4 beschuiten, fijngemalen, of paneermeel of broodkruim
1 pot peterselie, of een flinke hand aan blaadjes, gehakt
2 knoflooktenen, geperst
1 rode ui, gesnipperd
1 ons rauwe ham of spek, in fijne stukjes gesneden
2 volle tl mosterd
1 tl gedroogde tijm en 1 tl rozemarijn
1 tl kerrie
zout en peper

roomboter om in te bakken

voor de saus:
1 flesje donkerbruin abdijbier, bv Grimbergen Dubbel
200 ml runderbouillon, verhit
40 gr boter
40 gr bloem
1 tl mosterd
Zout, peper, 1 tl tijm
1 kleine el appelstroop

Voor de ballen alle ingrediënten mengen en er kleine of grote ballen van vormen. Bak ze in de boter rondom bruin, giet er een klein kopje water bij en stoof ze met het deksel op de pan in 20-30 minuten gaar. Kleine balletjes mogen uiteraard wat korter bakken.

Ondertussen de saus maken: Smelt de 40 gr boter in een kookpan en roer er de bloem bij. Meng dit goed. Giet er dan de hete bouillon bij en klop door met een garde zodat de vloeistof mooi bindt. Als het een gladde, maar dikke saus is geworden, met beetjes bier erbij schenken en goed blijven kloppen. Ik gebruikte niet al het bier, dus voorzichtig met het toevoegen. Blijf verdunnen totdat de dikte naar wens is.

Schep de balletjes uit de boter in de saus. Probeer zo min mogelijk vet mee te scheppen, want dat zal onaantrekkelijk bovenop de saus gaan drijven.

Oordeel van het smaakpanel: de balletjes werden goedgekeurd. De saus hebben we ze maar bespaard.Geen opmerkingen: