15 september 2011

Groene risotto


Dit gerecht maakte ik eerst met een forse bos dille, maar dit had een erg volwassen smaak en geen van de kinderen was bereid een tweede hap te nemen. Goed, dan trekken we de boterhammen wel uit de kast… Maar ik wilde het een tweede kans geven met basilicum, waardoor het meer een pestosmaak krijgt. Dat ging een stuk beter.Groene risotto
recept voor 3 personen, of 2 personen en wat kinderen

olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 glas droge, witte wijn
300 gr risottorijst
Klein litertje hete bouillon van tuinkruiden-bouillonblokjes. Je hebt niet alles nodig, maar ik heb liever teveel dan te weinig. Ik gebruik ook maar 1 blokje, want het wordt toch wel zout genoeg.
300 gr verse spinazie
1 flinke bos basilicum, alleen de blaadjes, fijngehakt
75 gr parmezaan, geraspt

Hak de spinazie in de keukenmachine tot zeer fijn.

Fruit de ui en de knoflook in wat olie. Na een paar minuten kan de risotto erbij en deze bak je even mee totdat de rijstkorrels goed heet zijn. Dan de wijn toevoegen en goed roeren. Laat het niet teveel droogkoken, dus doe er ook snel een flinke scheut bouillon bij.

Nu zijn er hele handleidingen over risotto koken, maar als je de bouillon er steeds met beetjes bij blijft gieten en je blijft met liefde roeren, dan komt dat allemaal heus wel goed. Wel erop letten dat je aan het einde niet met teveel vocht in de pan blijft zitten, dus anticiperen op het juiste moment dat de rijst het zelf wel verder afmaakt. Goede risotto is vochtig en romig, maar het is geen soep of pap!

Na vijf minuten voeg je de spinazie toe. Er zal nog flink wat vocht uitkomen, dus let op wanneer er weer bouillon bij moet.
Als de risotto na 18 tot 20 minuten gaar is, ook de kaas en basilicum toevoegen.

Serveer met extra parmezaan.

Oordeel van het smaakpanel: Kleine Chef vind het wel erg groen. Dat kan haast niet goed zijn… De dames eten als altijd.Geen opmerkingen: