3 september 2011

IJs van Griekse yoghurt met honing en walnoten


We hebben weer iets ontdekt, hoor: ijs van Griekse yoghurt is slanker dan roomijs, maar net zo zacht en de frisse smaak weten we hier wel te waarderen. Als eerste probeersel maakten we het net zoals het klassieke toetje van Griekse yoghurt met honing en walnoten.

Gebruik beslist geen gewone yoghurt, want je hebt het vet van de Griekse yoghurt nodig om het ijs smeuïg te maken. Neem ook geen kristalsuiker; omdat het niet verhit wordt zal kristalsuiker niet snel smelten.

IJs van Griekse yoghurt met honing en walnoten
recept voor een beschaafd half litertje ijs

500 ml Griekse yoghurt (10% vet)
50 gr walnoten, zeer fijn gehakt
2 el poedersuiker
5 el vloeibare honing

Voor het serveren:
50 gr walnoten, heel
1 el honing

Verder nodig: een ijsmachine - ik ben niet lyrisch van invriezen in een bak waarbij de massa steeds moet worden omgeroerd, want je haalt nooit de romige structuur van gedraaid ijs.


Meng de ingrediënten voor het ijs, behalve de gehakte noten, en giet het daarna in een ijsmachine. Zodra dat gereed is de gehakte noten erdoor scheppen en verder invriezen. Laat het niet te lang staan. Vers ijs is het lekkerst op de dag dat het gemaakt is.

De hele noten worden kort omgeschept in een koekenpan, samen met de honing, totdat ze wat kleur krijgen. Serveer deze op het ijs met een extra straaltje honing.

Oordeel van het smaakpanel: dochter Zo mocht de ijsmachine leeg lepelen. Met beleid natuurlijk, want voordat je het weet moet je naar de Eerste Hulp omdat je dochters tong zit vast gevroren.6 opmerkingen:

Annemieke/Kookblog RozeMarijn zei

Zo simpel en leuk! Lijkt me erg lekker. :)

Anoniem zei

Waar kopen jullie nog echte griekse yoghurt.....?

Eerst Koken zei

gewoon in de supermarkt! de 10% vet variant in emmertjes is hier prima voor. Alle dikke yoghurts heten tegenwoordig 'Greek Style' maar dat maakt voor dit recept niet uit, het werkt allemaal prima.

Unknown zei

Net gemaakt en het is heerlijk! Zondag ga ik het voor mijn gasten maken
Dankjewel voor het recept .

Eerst Koken zei

Oh ja, deze zou ik zelf ook weer eens moeten maken... :D
Leuk dat je hem lekker vond!

Anoniem zei

ik laat volle yoghurt(500gr) van den Aldi een nacht uilekken door een neteldoek en bekom zo een 220 gram (alnaargelang de tijd van het doorlekken) dikke yoghurt met een vetgehalte van ong 8% en de wei kan je gewoon opdrinken of voor iets anders gebruiken.