21 februari 2012

Rundvlees met port en chocolade


Het gebeurt niet vaak, maar Meneer kwam met een recept aan. Dít moesten we echt eens maken! Toen hij na een week vroeg waar het toch bleef, besloot ik het voor dezelfde avond te maken. Met scepsis hoor; tja, chocolade… Het kan werken, maar het kan net zo goed bijzonder vies zijn. Van het originele recept heb ik maar weinig overgenomen, want het klopte niet, naar mijn bescheiden mening, en het deed moeilijk met perenschillen, bonenpuree en runderwangen, waar ik bij mij buurtsuper niet mee hoef aan te komen.

Maar, het was ontzettend lekker! Ook voordat de chocolade erin ging was de smaak al geweldig en vulden de port en het sap elkaar perfect aan. Een klein beetje chocolade maakte het af. Gebruik echter niet teveel. Het is geen dessert!

Wij aten er aardappelpuree en spruitjes bij.

Rundvlees met port en chocolade
Geinspireerd door een recept van de BBC Good Food
4 personen

1 kilo runderriblappen, in blokken
roomboter om te bakken
2 uien in halve ringen
3 tenen knoflook, gesnipperd
175 ml rode tawny port
1 sinaasappel, sap en geraspte schil
peper en zout
halve liter hete runderbouillon
35 gr pure chocolade

Verder een braadpan met deksel


Warm de oven voor op 130 graden (110 graden hetelucht).

Dep het vlees droog en bak het snel rondom bruin in de boter. Haal het vlees uit de pan en houd apart. Fruit dan de ui en knoflook enkele minuten in dezelfde pan.

Voeg de port en sinaasappelsap toe en warm het door. Schep het vlees weer terug en ook de sinaasappelschil en wat zwarte peper. Voeg bouillon toe totdat het vlees onder staat.

Verwarm het nu totdat het borrelt en zet de pan dan in de oven met het deksel op een kiertje. Als je een thermometer hebt, steek deze er dan ook bij. Het vlees bereikte bij mij een constante temperatuur van 80 graden, maar dit kan natuurlijk per oven verschillen.

Ga nu iets anders doen en laat het vlees gaar worden. Misschien is het in een uur of drie klaar, maar misschien duurt het wel vijf uur. Vooraf bereiden is daarom wel zo fijn. Als bonus wordt het vlees er alleen maar lekkerder van…

Als het vlees gaar en zacht is, de pan uit de oven halen. Afhankelijk van de oventijd heb je waarschijnlijk nog een behoorlijke hoeveelheid vocht over. Een krappe halve liter is een mooie hoeveelheid, maar minder (en dus dikker) kan ook. Als je nog teveel in de pan hebt zitten, giet dan de inhoud van de pan door een zeef, houd het vlees apart, en kook het vocht verder in tot de gewenste hoeveelheid. Voeg het vlees dan weer toe en smelt de chocolade erin. Proef, breng op smaak met zout als dat nog nodig is, en serveer.


Oordeel van het smaakpanel: dit wilden ze wel. De spruiten werden genegeerd.
Geen opmerkingen: