12 september 2012

Vlierbessen-perensiroop met kaneel en steranijs


Even een probeersel met een “herfstsiroop”. Ik hou zelf erg van steranijs, maar 2 stuks geven een vrij sterke smaak aan de siroop. Als een subtiele hint van anijs ook wel voldoende is, is één steranijs dus meer dan genoeg.

Vervang het perensap niet met appelsap! Appelsap bevat veel pectine en de siroop zou mogelijk gelei kunnen worden na het koken. Peer bevat heel weinig pectine.

Vlierbessen-perensiroop met kaneel en steranijs

Nodig:

vers geplukte vlierbessen

1 deel vlierbessensap
1 deel perensap (100% sap; geen nectar)

per liter sap (vlier en peer samen gemeten):
1 kaneelstokje
1 á 2 stuks steranijs
1 kg suiker
20 – 25 gr citroenzuur (voor de conservering, kijk eventueel nog even hier)

Doe de geplukte vlierbessen in een pan en was ze goed. Knip de grote stelen weg, maar laat verder de trossen gerust intact, want ze worden toch straks gezeefd.

Doe de bessen in een pan met een klein laagje water, zodat ze niet aanbranden, en breng dit aan de kook. Laat de bessen in enkele minuten stuk koken. Zeef ze en vang het sap op.

Meet het sap en voeg een gelijk deel perensap toe. Voeg nu per liter vlier/peer de andere ingrediënten toe. Het komt niet al te nauw; tot anderhalve liter kan je nog best met 1 kaneelstokje toe. Breng dit aan de kook en laat dit een kwartier zachtjes trekken. Draai het vuur uit en laat het nog een aantal uur of een nacht staan. Zeef het dan weer en breng het sap weer aan de kook. Laat de suiker en citroenzuur erin oplossen en giet het daarna in flessen.

Oordeel van het smaakpanel: ze zijn niet direct overtuigd. Morgen weer proberen.

 

 

Geen opmerkingen: