30 december 2013

Populairste recepten van 2013

Gisteren hadden we hier de slechtst scorende recepten van 2013, dus om dat snel te vergeten volgen hier de populairste blogposts! 

Best bekeken recepten van 2013:
 
Nr 10 – Speltcrackers


Een aardigheidje om een pak speltbloem op te maken, maar jullie zijn momenteel allemaal zo in de ban van die voedselzandloper, broodbuiken en andere tarwe-werende diëten, dat zo’n simpel receptje opeens doorkomt. Zowel met tarwemeel als speltmeel een leuk en makkelijk hapje voor bij de borrel. Wel met iets erop natuurlijk. Je moet wel reëel blijven tenslotte…
 


Kwamen jullie nu voor de Hollandse macaroni of de vegetarische variant? Ik moet zeggen dat ik nooit meer macaroni met gehakt maak. De vegetarische voldoet gewoon heel erg goed.Vorig jaar ons kerstdessert en ook in de aanloop van kerst dit jaar weer een goed bekeken recept. En met recht: het is makkelijk en lekker.Na een afzeikstukje van mij over het boek van collega-blogger Luisa Weiss (natuurlijk pure kift…) roemde ik wel haar kwarktaart, die slank en snel is, en een verfrissende taart oplevert voor warmere dagen.Ik was zelf verbaasd: dit recept is echt super!! Dit is gewoon echte Boursin en het is meer dan goed voor je is…Het schijnt een klassieker van Marcella Hazan te zijn en verdient inderdaad eeuwige roem. Deze saus komt regelmatig terug. Hij is het beste zonder andere ingrediënten. Gewoon pasta met saus, en iets van kaas of vlees erbij.Dit is het beste mosselrecept ooit. Het is pure weldaad voor de ziel. En dat zeg ik niet vaak van een mossel, want ik heb een tere haat-liefde verhouding met het onooglijke beestje.Wat verrassend dat dit zo hoog eindigde…! En ik heb Parijs nog wel zo zitten afkatten. Het is een taart die gewoon klopt. Als bakker zonder talent stel ik dat op prijs. Een kind kan de was doen.Ja, natuurlijk op 2. HET recept voor aardappels uit de oven. Geen enkel commentaar van mij.Eerst deed het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde een uitzending over ossenstaartsoep, waarin een trotse eigenaar van een fabriek voor vleesgruis stukjes vlees verklaarde dat er gegarandeerd 0% ossenstaart in zijn vleesstukjes zaten, welke ondertussen wel werden geleverd aan producenten van ossenstaartsoep. Die avond werd dit recept meteen goed bekeken en in de weken erna bleef dat aanhouden. In de aanloop naar kerst waren jullie duidelijk op zoek naar klassieke recepten en kwam deze soep weer veel naar voren en stond het zelfs dagenlang in de top vijf. 
Ossenstaartsoep is het eerste echte recept in de top 10 van dit jaar. Ik heb inmiddels een beetje spijt van de foto. Wat was precies de reden dat ik er zoiets treurigs van heb gemaakt? Kon ik dat randje soep in de kom niet even wegvegen voor de foto? Of iets doen aan die irritante reflectie? Ik heb het later nog eens opnieuw geprobeerd met een leuk kommetje en wat aankleding, maar een bruine gladde soep is genadeloos. Dat werd ook niets. Denkt u de smaak er dan maar bij: vol, krachtig en warmend.

Tot volgend jaar!

 
 
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch merkwaardig dat ik van de mínst populaire gerechten wél iets heb gemaakt, maar van deze succesrecepten nog helemaal niets. :-)
Je aardperenrisotto (of was het origineel met pastinaak?) overigens wel laatst weer eens gemaakt, met knolselderij. De dames vonden het maar niets (zoals vrijwel alles wat ik ze voorschotel momenteel gemok oplevert), maar de rijstkoeken die ik de dag erop met de niet onaanzienlijke rest maakte werden in elk geval door de oudste (3) van de schaal gegrist. Tja.
Heb jij ook weleens van die perioden dat er bijna níets zonder gemok naar binnen gaat? Nog tips?

Lia

Eerst Koken zei

Hoi Lia,

Ja hoor, ook hier wordt er heel wat afgezeurd, hoewel ik in het algemeen niet mag klagen over wat ze eten. Maar vooral de jongste van de tweeling (3) loopt nu te klieren met haar eten. De aanpak verschilt vervolgens; vaak heb ik wel door of ze het echt niet lusten,of dat ze gewoon 'nee' willen zeggen. In het laatste geval ben ik niet zo makkelijk en moeten ze toch echt wel minstens 5 goede happen nemen voordat ik tevreden ben. En in het geval van zeuren, doe ik ook moeilijk over toetjes. Als zij niet wil proeven, dan krijgt ze ook geen yoghurt. Dus meestal kiest ze dan toch eieren voor haar geld. Maar over het algemeen ben ik vrij soepel en vind ik goed proeven belangrijker dan het bord leegeten.

Succesgerechten zijn hier meestal iets dat ze herkennen. Zo kan ik hier vrij ver gaan met risotto's, omdat ze dat echt vanaf het begin af aan hebben gegeten. Ook pasta's, vooral met tomatensaus kennen ze goed, dus dan accepteren ze het sneller als daar maar 1 afwijkend smaakje bij zit. En ach ja, gewoon groente verstoppen mag ook wel op deze leeftijd hoor... Recepten die goed werken zijn de cottage pie en laatst maakte ik daar een variant op (de Spaanse cottage pie), vol groente, die ze zonder mokken naar binnen schoven. En verder blijft het een kwestie van lange adem hebben. Uiteindelijk betaalt het volharden terug, maar het kan even duren... :) succes!

Ik ben trouwens nu een stuk aan het voorbereiden over culi opvoeding, maar dat zal nog wel een paar weken op zich laten wachten.

Antoinette