17 november 2014

Kruidnootjes


Na de authentieke pepernoten van vorig jaar, die vooral werden herkend als ‘hondenbrokken’ (ik had bruine basterdsuiker gebruikt waardoor ze wel erg donker werden), gooien we het dit jaar over een andere boeg met kruidnootjes. Dit recept klopt als een bus, maar de staartpeper is een spelbreker. Die koop je namelijk niet bij de AH. Online vind je het met gemak (google maar) en ik kocht het zelf in een kruidenwinkeltje in Brussel. Staartpeper is veel geuriger en milder dan gewone zwarte peper en het vindt helemaal zijn plek in kruidnoten. Ik kan het zeker aanraden, maar wanneer je nou stad en land moet afzoeken, laat dan maar. Zonder staartpeper eten de kinderen het vast ook wel op. Vervang het gewoon met wat meer speculaaskruiden, een snuf nootmuskaat en desnoods een mespunt zwarte peper. Een beetje gemalen piment kan ook wonderen doen.

Kruidnootjes
Voldoende om drie kinderen twintig minuten aan het werk te zetten:

150 gram roomboter, op kamertemperatuur
140 gram bruine basterdsuiker
2 el melk
50 gram keukenstroop
flinke snuf zout
300 gr zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden (=2 afgestreken el)
4 gr geraspte nootmuskaat (1 afgestreken tl)
1 tl fijngestampte staartpeper of anders een flinke snuf gewone zwarte peper (maar minder dan de staartpeper)

Simpel: meng alles tot een koekjesdeeg en kneed dat goed door. Proef het rauwe deeg en pas de specerijen naar wens aan. Je kunt het nog een nachtje ingepakt wegleggen in de koelkast om te rijpen, maar ik heb het ook wel direct aan de kinderen doorgegeven. Laat ze er balletjes van rollen (allemaal gelijke grootte!) en druk die iets plat op een bakplaat. Nog makkelijker is het om een dunne worst te rollen en daarvan gelijke plakjes te snijden, welke je tot balletjes rolt.

Bak ze op 150 graden (140 graden voor hetelucht) in ongeveer 20 minuten gaar. Wanneer de kruidnootjes het kleine formaat uit de winkel hebben (en die zijn behoorlijk klein hoor!), kom je met die 20 minuten waarschijnlijk goed uit. Maar grotere balletjes mogen tot wel 10 minuten langer. Of zelfs 20 minuten langer als je niet meer zo goed wist hoe groot een kruidnootje is, en je een beetje bent uitgeschoten (ik spreek uit ervaring). En vandaar dat het handig is als ze allemaal dezelfde grootte hebben… Ze komen nog wel iets zacht uit de oven, maar worden bij het afkoelen knapperig. Ik test een kruidnootje trouwens door het een minuut in de vriezer te leggen. Als het dan knapperig is, kan de rest ook uit de oven.5 opmerkingen:

Sanne zei

Jaaaaa! Heerlijk, die ga ik binnenkort uitproberen met mijn tweeling. Dat is het leuke van kinderen, via hen weer opnieuw de lol van dit soort dingen bakken beleven :-)
Dank je wel.

Anoniem zei

Ja, lekker hè? Ik heb ze me vrijdag laten helpen met het maken van het deeg: de een kreeg de ingrediënten voor kruidnoten en ander die voor pepernoten. Na de intocht aan het bakken geslagen met als resultaat twee gevulde trommels Beide inmiddels alweer half leeg, natuurlijk.

groet,
Lia

Sanne zei

:-) Leuk! Koken met de kinderen, dat kun je ze niet vroeg genoeg leren. Bovendien zijn ze een stuk zoeter als ze op het aanrecht mogen zitten.

Lianne zei

Ik kom steeds weer terug bij dit recept. Deze kruidnootjes zijn zo lekker! Zeker met de zelfgemaakte speculaaskruiden. Straks lekker met de kinderen balletjes rollen. Ben benieuwd wat voor vorm onze kruidnootjes krijgen ;-)

Eerst Koken zei

Top! Ja, ik maak ze ook elk jaar een paar keer.