5 december 2015

Glamorgan Wellington (vegetarisch) met uienjam en potted stilton


Glamorgan Wellington leek mij wel een geschikte naam. Als vulling gebruikte ik het recept voor de vegetarische Glamorgan sausage, wat een worstje is van witbrood, lente-ui en veel kaas. Die worstjes moet je beslist eens maken, want ze zijn erg simpel, maar voor de kerst wilde ik het als vulling gebruiken voor een hoofdgerecht. Ik heb de smaken wel wat opgehoogd, want het moet tegen de bladerdeegkorst op kunnen.

De kaas moet dus ook goed pittig zijn. Ik gebruikte een oude Britse cheddar en een stukje van de Old Amsterdam Gold Character, welke nu tijdelijk verkrijgbaar is. De gewone Old Amsterdam is ook goed bruikbaar, omdat het flink pittig is, maar nog steeds goed smelt. Die tijdelijke variant doet daar nog een schepje bovenop. De stukken kaas zijn eigenlijk bedoeld voor bij de borrel, maar hebben ontzettend veel smaak en zijn nog steeds goed snijdbaar. Gruyere zou ook een goede kaas zijn.


Erbij maak ik een zoete uienjam en ‘potted stilton’, welke een recept is van Heston Blumenthal. Hij had de crème ooit bedacht voor zijn eccles cakes. Die zijn trouwens ook waanzinnig lekker… De stiltonboter (stilton gemengd met mascarpone en Pedro Ximénez sherry), gaat erg goed samen met een bijgerecht van broccoli of sperziebonen. Of maak een gewone sla met vinaigrette olie en azijn erbij.

Glamorgan Wellington (vegetarisch)
recept voor 4 personen met een bijgerecht erbij

Voor het brood zelf:
100 gr witbrood zonder korst
175 gr cheddar of pittige Goudse kaas (zie tekst hierboven), geraspt
1 bundeltje lente-uitjes (een stuk of 6), in ringetjes
2 el verse peterselie, gehakt
1 volle tl gedroogde tijm
2 grote of 3 gewone tenen knoflook, gesnipperd
2 eieren (L)
1 volle tl scherpe mosterd of meer naar smaak
zout, peper
9 vierkantjes roomboter-bladerdeeg uit de diepvries


Vermaal het brood in de keukenmachine tot kruimels, of snijd het helemaal fijn. Voeg de lente-ui, kruiden en knoflook toe. Maal dit samen nog eens tot de lente-ui ook versnipperd is, of snipper het eerst heel fijn met een mes. Meng er dan met de hand de geraspte kaas, 1 ei, mosterd, zout en peper door. Dit moet een stevig ‘deeg’ vormen dat gemakkelijk te vormen is. Zet dit tot gebruik in de koelkast, of in ieder geval 30 minuten, zodat het wat opstijft.

Ontdooi het bladerdeeg en leg het zo neer dat je een vierkant krijgt (3 x 3 plakjes). Laat de randjes iets overlappen en druk ze aan elkaar, eventueel met de hulp van een beetje water. Leg de vulling nu over de middelste baan deeg en vorm er een stevige platte worst van. Voor het vormen van het deeg gebruik ik hieronder de foto’s van een vorig recept, waarbij ik maar 1 vel deeg gebruikte, maar hetzelfde idee gaat hier ook op: de linker- en rechterbaan worden ingesneden en over de middelste baan heen gelegd:








Klop tenslotte het tweede ei los met een scheutje koud water en bestrijk het deeg ermee. Het restant van het ei kan weg.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en bak het brood ongeveer 30 minuten of tot het mooi bruin is.

Maak de jam en potted stilton van tevoren en serveer de jam op kamertemperatuur:

Voor de uienjam
500 gr geschilde (rode) uien, in dunne halve ringen
2 el olie
100 gr bruine basterdsuiker
2 el balsamicoazijn
zout
eventueel ½ tl speculaaskruiden (of kaneel)
eventueel een likje (1/2 tl) sambal oelek
1 tl tijm

Er zijn veel wegen die naar de uienhemel leiden, en dit is er slechts eentje van. Ik gebruik hier geen rode wijn, maar schroom niet als u dat nodig vindt(een royale scheut). Laat het dan wel inkoken om tot een smeuïge jam te komen. De kaneel of speculaaskruiden maken het kruidig, maar er kan ook worden afgeweken naar meer tijm, rozemarijn, etc.

Laat de uien afgedekt in een scheutje olie een half uur op het laagste vuur bakken. Laat het daarna op wat hoger vuur een beetje bruin worden (als het goed is, hebben ze na dat halve uur nog steeds geen kleur). Voeg dan ook de andere ingrediënten toe en laat het zachtjes meebakken, nu zonder deksel, tot het een smeuïg geheel is (niet te nat, niet te droog).

Het recept voor de ‘Potted Stilton’ vind je in deze link.





4 opmerkingen:

Wyp zei

Ik heb dit gemaakt voor het kerstdiner en het was super lekker!
Ook de niet vegetarische gasten hebben ervan genoten!
Een aanrader

Eerst Koken zei

Wat leuk om te horen! Ben blij dat het goed gelukt is. Wij aten dit zelf ook op eerste kerstdag.

Eerst Koken zei

Wat leuk om te horen! Ben blij dat het goed gelukt is. Wij aten dit zelf ook op eerste kerstdag.

YvV zei

En die uienjam is en must-do!