3 augustus 2017

Pasta-ovenschotel met spinazie, kaassaus en tomatensaus


Cannelloni gevuld met spinazie en ricotta is een klassiek gerecht. Maar ja, dat geneuzel met die pastapijpjes voor een doordeweekse dag… Moet dat nou echt? Het kan ook wel met een wat grotere pastavorm. Daar gaat de saus óók lekker in zitten. En die verse spinazie kan ook wel als bladspinazie uit de diepvries. Heb ik toch nog liggen. Och ja, en die ricotta… Misschien dat verse ricotta in Italië een godsgeschenk is, en zijn de kuipjes korrelkaas hier in het koelvak daar slechts een flauw aftreksel van, dat zou best kunnen hoor, maar ik vind ricotta een vervelend mondgevoel hebben. En echt smeuïg wordt het nooit. We doen wel een bechamelsaus. Beetje kaas erdoor. Ook wat tomatensaus, want dan lijkt het wat meer op lasagne. Wacht… even mijn laptop erbij pakken en opschrijven, want dit wordt nu toch weer ingewikkeld:

Pastaschotel met spinazie, kaassaus en tomatensaus
recept van Eerst Koken voor 3 personen (of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen)

tomatensaus:
1 el olijfolie
2 tenen knoflook, gesnipperd
500 ml passata (gezeefde tomaten)      
1 volle tl Italiaanse kruiden
een snuf chilivlokjes of een beetje sambal oelek
snuf suiker
zout en peper naar smaak
eventueel een sliertje rode wijn

kaassaus:
40 gr roomboter
40 gr bloem
350 ml melk
60 gr geraspte Parmezaanse kaas (of een andere pittige kaas)
1 teen knoflook, gesnipperd
ruime snuf nootmuskaat
zout en peper
1 pak bladspinazie uit de diepvries (450 gr), ontdooid en het water eruit geknepen

Verder nodig:
300 gr van een grote pastasoort (buisjes bv zoals pipe rigate)
150 gr geraspte mozzarella (dus niet de bollen mozzarella, maar de drogere, geraspte soort) of gewoon geraspte Goudse

Maak eerst de tomatensaus: verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook er heel kort in op het laagste vuur. Het moet niet bruin worden, want dan smaakt de knoflook bitter.  Giet er dus vrij snel de passata bij, samen met de andere smaakmakers. Laat dat zeker tien minuten zacht pruttelen met een deksel erop (het spet namelijk behoorlijk). Houd het daarna apart.

Maak de kaassaus: smelt de boter in een kleine kookpan en voeg daarna in één keer de bloem toe. Roer dit tot een stevig mengsel en laat dit even kort bakken. Giet er daarna met scheutjes de melk bij en klop goed met een garde om een gladde saus te krijgen. Als alle melk erin zit en de saus pruttelt, moet het een dikke saus zijn. Zo niet, laat het nog even verder zachtjes koken. Of voeg melk toe als het te dik is. Breng op smaak met kaas, knoflook, nootmuskaat, zout en peper. Voeg tenslotte de spinazie toe, welke je na het ontdooien goed hebt uitgeknepen!

Kook ondertussen de pasta gaar. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (of 200 graden conventioneel).

Meng de pasta door de spinazie-kaassaus. Giet de helft van de tomatensaus in een ovenschaal en schep de pasta daarbovenop. Giet tenslotte de andere helft van de tomatensaus op de pasta. Strooi de kaas erover en bak het in 15 a 20 minuten heet en bruin (als alle onderdelen nog warm waren, hoef je het eigenlijk alleen nog even goed door te warmen en de kaas te laten bruinen).




Geen opmerkingen: