17 maart 2019

Koreaanse komkommersalade



Mocht je het nog niet kennen, ‘gochujang’ is een Koreaanse chilipasta en ja, die is toch weer heel wat anders dan de sambals die je al had staan.  Het is een zoetzurige, gladde pasta van chilipepers, rijst en gefermenteerde sojabonen. Het is niet overdreven heet. Zelfs de heetste varianten vind ik nog wel meevallen. Hoewel het eenmaal verwerkt in warme gerechten opeens een stuk pittiger aan kan doen. Als je het zou moeten vervangen zou ik uitkomen op geconcentreerde tomatenpuree welke je met flink wat sambal en een beetje suiker en azijn op smaak brengt.

Oh ja, via deze link kom je bij de uitspraak van gochujang.


En wat doe je er dan mee? Nou ja, je maakt er bijvoorbeeld je eigen kimchi mee (een soort Koreaanse zuurkool, maar dan grover en vaak ook met een mix van groente). Er zijn online zat recepten van te vinden. En als je de kimchi wel wilt eten, maar niet zelf wilt maken, dan gebruik je de gochujang ook weer in ‘rijst met kimchi’. Kimchi is wel een beetje ‘acquired taste’, hoor. Het is heftig spul! Het ruikt heel sterk naar knoflook en chilipepers. Sterker nog, je hele huis ruikt ernaar als je er mee gaat koken en dat van de buren ook! Als dat je nog niet afschrikt, heb ik hier wel een snel recept:  

Kimchi-rijst

Rijst met kimchi:
Kook 500 gram rijst gaar. Ondertussen 500 gr kimchi uit laten lekken, het vocht bewaren en de kimchi iets kleiner snijden. Wok de kimchi 5 minuten in een beetje olie. Voeg dan 100 ml water, 1 tot 3 eetlepels gochujang pasta (nou ja, dat ligt dus helemaal aan de soort die je hebt staan + of je voor kinderen kookt of niet) en het opgevangen vocht van de kimchi toe. Daarna ook de uitgelekte en droog gestoomde rijst erdoor scheppen en warm het nog even goed door. Serveren met gebakken ei of omelet en wat nori die je oprolt en dan in ragfijne strookjes knipt.

Goed, en als je die pot hebt staan, dan moet je er meer mee doen. Dit is een verrassend lekker Koreaans bijgerecht. Laat je niet afschrikken door dat verhaal over die kimchi, want daar heeft deze salade niets mee te maken:

Koreaanse komkommersalade
nb. ik maak het ook vaak met gehalveerde kerstomaatjes - ook lekker!

1 komkommer
zout naar smaak
½ el rijstazijn
½ el gochujang
½ el sesamzaad
1 (kleine) teen knoflook, gesnipperd
½ el sesamolie
½ el suiker

Snijd de komkommer in de lengte door en schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Snijd het daarna in plakjes. Schep de plakjes om met de rest van de ingrediënten en zet het koel weg om de smaken er in te laten trekken. Koud serveren.

Nb. Voeg smaakmakers toe naar eigen inzicht, he? Ik had laatst een wel erg grote komkommer en heb alles gewoon verdubbeld.



Geen opmerkingen: