De klassieke Philly Sandwich wordt gemaakt met dun
gesneden rundvlees, wat op een zacht broodje wordt gecombineerd met gebakken
uien, paprika en veel kaas. Een gevalletje ‘comfort food’ inderdaad. Maar ook
zonder vlees kan je een heel erg lekker broodje maken. Ik at dit zelf op mijn
verjaardag, dus dat zegt wel wat… :)
Het broodje hoort eigenlijk een zacht broodje te zijn,
zoals je dat bij de Subway zou halen, maar precies hetzelfde hebben we hier
niet, dus ik nam gewone zachte, witte puntjes. Je kunt natuurlijk ook iets van
stokbrood gebruiken, maar zacht brood eet wel zo soepel weg en dat is een
beetje het idee van dit soort ‘street food’.
Ik blijf trouw aan de klassieke vulling, maar het vlees
wordt vervangen met champignons en dat gaat echt prima. De kaas is misschien wél
een dingetje. In Amerika gebruiken ze er ‘Provolone’ voor, maar die moet je
hier wel even zoeken. Het is een halfharde kaas,
vergelijkbaar met Goudse kaas, maar het is zouter en zoeter. Een pittige Provolone
gaat zelfs een beetje richting Gruyère, dus dat zie ik ook wel voor me als
optie. Neem anders een gatenkaas, zoals Leerdammer. Wel eentje die goed smelt. Zelf kocht ik zowaar een
vegetarische Provolone (met microbieel stremsel) bij de Lidl, hoewel de kazen
van origine natuurlijk met dierlijk stremsel worden gemaakt.
Voor alles wat gesneden moet worden: maak het niet te
fijn, zodat het na het bakken nog een beetje stevig is.
Vegetarisch broodje “Philly cheese steak”
recept voor 6 witte puntjes
olijfolie om te bakken
1 middelgrote ui, in halve ringen (niet te smal!)
400 gr grote champignons, in niet te dunne plakjes
1 grote rode paprika, in reepjes (ook weer niet te dun!)
1 kleine el oregano
1 teen knoflook, gesnipperd
wat chilivlokjes of een likje sambal oelek
zout en peper naar smaak
1 el sojasaus (ik gebruikte ketjap manis, maar ongezoet
kan ook)
4 of 6 grote plakken Provolone of een alternatief (zie boven)
6 zachte, witte puntjes of 4 grotere stukken stokbrood
Verwarm de oven voor op zo’n 200 graden.
Bak de ui en paprika in een beetje olie tot het zachter
wordt.
Bak de champignons in een andere pan in wat olie tot ze enigszins
bruin worden. Geduld is een schone zaak: ze laten eerst water los en pas
wanneer dat verdampt is, kan je serieus gaan bakken.
Snijd het brood open en toast ze kort in de oven.
Voeg de champignons en uien/paprika samen en breng het op
smaak met de oregano, chili, knoflook, zout, matig peper en de sojasaus.
Vul een broodje met een schep van de vulling, beleg met
kaas en laat dit nog even smelten in de oven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten