17 december 2019

Ginger snaps met Amarula crèmeNog even snel voor de kerst: deze koekjes waren zo lekker….! Het zijn gemberkoekjes met een romig laagje van witte chocolade met Amarula-likeur. Dat laatste is een heerlijke, romige likeur uit Zuid Afrika, op smaak gebracht met Afrikaanse marulavruchten. Dat kan samen alleen maar goede dingen betekenen.

Ginger snaps met Amarula crème
Recept voor 12 koekjes

125 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl gemalen gember
50 gr donkere basterdsuiker
een snuf zout
50 gr koude roomboter
6 bolletjes stemgember op siroop, gesnipperd
2 el ahornsiroop of honing


Verwarm de oven voor op 175 graden conventioneel (of 160 graden hetelucht). Doe het bakmeel in een kom en meng het gemberpoeder, suiker en zout erdoor. Voeg dan de boter toe in kleine stukjes en wrijf/kneed het met je handen door het bakmeel tot een korrelig mengsel. Voeg de ahornsiroop en gemberstukjes toe en kneed het snel tot een samenhangend geheel. Niet te lang kneden; daar wordt het taai van. Ik vond mijn deeg nog wat droog en voegde een klein beetje van de gembersiroop toe.

Ik vormde het deeg tot een dikke worst en sneed deze in 12 plakken.  Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat tot koekjes van zo’n 7 cm breed. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Ze zijn dan nog wel zacht, maar ze zullen bij het afkoelen hard worden.
Laat ze dus afkoelen en maak ondertussen het glazuur:

Amarula-crème
100 gr witte chocolade, in stukjes
20 ml Amarula likeur

Doe chocolade en likeur in een diep bord en zet dat op een kookpan met daarin een laagje net niet kokend water (dit is ‘au-bain-marie’ smelten). Het bord mag het water niet aanraken.
Roer en wacht tot de chocolade smelt. Meng het dan goed door elkaar. Wanneer het lijkt te schiften (het wordt korrelig en dik), voeg je een eetlepel koud water toe en roer het erdoor. Als het goed is, kan je het nu weer gladroeren. Schep nu een opgehoopte theelepel op elk koekje en strijk het snel uit. Laat dit afkoelen; de chocolade stijft weer op tot een stevig glazuur.

Eén van de dochters deed mee met de foto-sessie :) 
Geen opmerkingen: