14 september 2020

Snelle Madras curry met paneer



Het schijnt zo te zijn dat Indiase restaurants met een ‘basissaus’ werken;  een soort flauwe basiscurry die ze in vele liters klaar hebben staan, en waar de kok dan simpelweg de vereiste smaken bij doet. Vindaloo met lam? Saag Paneer? Het komt allemaal van dezelfde basis en verklaart waarom de kok niet helemaal doldraait in die keuken. Want klassiek Indiaas koken gaat niet a-la-minute, laat staan dat je het per persoon kunt maken. 

Ik heb een aantal curry’s op dit blog staan en ze lijken soms wel op elkaar, maar deze Madras curry stond er op deze manier nog niet bij. Bovendien is het relatief snel te maken. Zelfs zonder basissaus… Zoals gebruikelijk bij curry’s die je zelf maakt is de specerijenlijst wel vrij lang, maar als je alles in huis hebt, is deze curry echt zo gepiept.

Ik gebruik geen vers kerrieblad, want dat is heel slecht of gewoon niet verkrijgbaar. Maar met vers limoenblad is het ook lekker. Ik koop dit in zakken uit de vriezer van de toko. Het is het echt waard om in je vriezer te bewaren. Het is ook zeer bruikbaar voor Indonesische recepten!  

Paneer is een soort witte kaas, die je zelf ook kan maken, maar je kunt het prima vervangen met iets heel anders. Bijvoorbeeld met gehalveerde, gekookte eieren en doperwten.


Snelle Madras curry met paneer
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen – voor grote eters moet er een bijgerecht of andere uitbreiding van het menu bij

1 grote ui (150 gr), grof gehakt
2 tenen knoflook
3 cm of 1 goede el gehakte gember
ghee of olie om te bakken
½ tl kaneel (niet meer!)
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl mosterdzaad
½ tl kardemom
een paar limoenblaadjes (zie tip hierboven)
1½ tl zoete paprikapoeder
optioneel: snuf gemalen fenegriek
1 el tamarindepuree (de vloeibare pureesoort, niet de geconcentreerde pasta), desnoods te vervangen met azijn of citroensap
zout en peper naar smaak
(kashmiri-)chilipoeder naar smaak
1 miniblikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
500 ml passata (gezeefde tomaten)
250 ml kokosmelk (bv tetrapakje van Go-Tan)
400 gr paneer, in dobbelsteentjes

voor erbij:
verse koriander
verse rode chili, in ringetjes
rode ui, in fijne, halve ringen
gekookte rijst
 
Doe de ui, knoflook en gember in een keukenmachine of een beker met staafmixer en pureer tot een pasta. Doe er een scheutje olie bij als dat nodig is.
Verhit de olie of ghee in een grote hapjespan en bak het uienmengsel gedurende 3-4 minuten. Voeg dan de ingrediënten van kaneel t/m chilipoeder toe. Roer het erdoor.
Voeg dan ook de tomatenpuree toe, bak dit een minuut mee en voeg tenslotte de passata en kokosmelk toe. Breng het aan de kook en laat het tien minuten zacht pruttelen.

De paneerblokjes kunnen er ongebakken in, of je bakt ze eerst bruin in een koekenpan in wat olie. Laat ze in de saus opwarmen.

Serveer met de verse koriander, rode ui, verse chili en rijst. En pickle van knoflook is er ook erg lekker bij.



Geen opmerkingen: