14 maart 2021

Vegetarische lahmacun (Turkse pizza) uit de koekenpan


Ik ga niet liegen: je bent wel even bezig met deze pizza’s, maar de tijd zit vooral in het bakken ervan. Het is dus eerder iets voor het weekend dan voor doordeweeks. Maar de kinderen zijn er hier erg blij mee!

Als je ze kunt kopen, dan zijn witte uien erg geschikt. Ze zijn scherper (en natter) dan de gewone gele uien. Verder is dit recept eigenlijk erg standaard. De verschillende recepten die er zijn wijken maar amper van elkaar af. Het enige grote verschil is natuurlijk dat deze pizza’s vegetarisch of vegan zijn doordat ik een vleesvervanger gebruik.
Ook bak ik ze niet in de oven, maar in de koekenpan. Daar nog wel even een belangrijk punt voor: begin er alleen aan als je twee koekenpannen met een deksel hebt. (Nb. de deksels van hapjespannen passen ook vaak op een gewone koekenpan.) Het punt is dat je per pizza zo’n 8 minuten bezig bent, dus met 1 pan wordt het wel een erg lange klus… Maar ook met twee pannen ben je nog wel een uurtje bezig. Oh ja, en heb je een gietijzeren koekenpan staan? Die is nu zeer geschikt!

En wat doen we er aan verdere toppings op? Behoorlijk standaard is natuurlijk fijngesneden ijsbergsla en blokjes tomaat. Door de tomaat mag ook wat peterselie. Maar een mengseltje van gehakte peterselie en uisnippers kan ook. Of rode ui-sliertjes met citroensap en sumak.
En daar mag natuurlijk ook knoflooksaus bij. Voor een vegan aanpak wijk je uit naar een rode saus, bijvoorbeeld door harissa te verdunnen met wat olijfolie, azijn en verse, gesnipperde ui. Maar om eerlijk te zijn: gewone schaschliksaus is ook lekker….!

Vegetarische lahmacun (Turkse pizza) uit de koekenpan
of veganistisch met een veganistisch gehakt
Ik gebruik maatschepjes: 1 tl = 5 ml
Recept voor 14 a 15 pizza’s – bij ons voldoende voor 2 volwassenen en 2 a 3 kinderen

nodig voor het deeg:
600 gram bloem
1 zakje gist (7 gr)
180 ml water
180 ml melk
1 opgehoopte tl suiker
2 theelepels zout

voor de vulling:
200 gr uien (liefst witte uien, geel kan ook)
100 gr rode puntpaprika (=1 grote)
2 rijpe tomaten (200 gr)
300 gram vegetarisch of vegan gehakt (ik gebruik Blue Butcher)
een handje gehakte peterselie 
1 miniblikje van 70 gr tomatenpuree (maar paprikapuree kan ook, te koop in Turkse winkels)
2 el (zonnebloem)olie
1 opgehoopte tl paprikapoeder
1 opgehoopte tl komijn
iets heets naar smaak: chilivlokken, pul biber (milde Turkse chilivlokken) of sambal oelek naar smaak
zout en peper
verder: extra toppings, zie boven

Ook nodig: twee koekenpannen met een sluitende deksel

Maak eerst het deeg: meng bloem, gist en zout, en meng daar de lauwe melk en lauw water doorheen. Kijk even goed hoeveel water je wilt gebruiken; ik heb alles nodig, maar dat kan per bloemsoort verschillen. Je wilt eindigen met een soepel, niet plakkend deeg.
Dek het deeg af, zet op een warme plek weg en laat het ongeveer 1 uur tot 1,5 uur rijzen.

Ondertussen maak je de vulling: ontvel de tomaten. Dat doe je door er een kruis in te zetten. Dan dompel je ze een halve minuut onder in kokend water. Daarna trek je makkelijk het vel eraf.

Ik maak het mengsel in de keukenmachine: ik vermaal eerst de ui en paprika tot grove snippers. Daarna voeg ik de rest toe en ik vermaal het nog eens heel kort tot het een gesnipperde massa is. Het moet niet helemaal gepureerd zijn, maar wel iets dat je gemakkelijk kunt uitstrijken. Zie foto:


Je kunt het ook met de hand snijden/mengen. Begin dat ook weer eerst met de uien en paprika en snijd die eerst helemaal fijn. Je zal er wel wat meer werk aan hebben! : )

Verdeel het deeg in 14 of 15 bolletjes. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol een bolletje deeg uit tot zeer dun. Je hebt dan ongeveer de maat van een gewone koekenpan. Niet helemaal rond? Jammer dan; dat lukt mij ook niet…

Verwarm de koekenpan(nen) en leg er een stuk bakpapier in (even wat kleiner knippen; ik halveer een vel en vouw de stukken dubbel in de pan). Leg daarop een lap deeg en bestrijk het snel met twee flinke eetlepels van de vulling (bv met de bolle kant van een lepel; dat smeert uitstekend.) Leg de deksel op de pan en laat het op LAAG vuur garen. Na een minuut of 8 is de onderkant vrij aardig gebakken met bruine plekken en de bovenkant van het deeg is gaar. Haal de pizza uit de pan en leg deze op een bord. Dek af met een theedoek. Het stuk bakpapier gebruik je opnieuw: beleg deze opnieuw als tevoren.

De tweede pizza leg je op z’n kop op de vorige, zodat de vullingen op elkaar liggen. De derde leg je dus weer normaal neer, etc. Bak alles verder af, houd de pizza’s goed afgedekt. Als je alle pizza’s hebt gebakken draai je de stapel onder de theedoek in 1 keer om en eet dan eerst de eerst gebakken pizza. Die is nu namelijk weer mooi zacht geworden en je kunt deze op je bord oprollen.

Beleg hem naar wens nog met wat fijngesneden ijsbergsla en blokjes tomaat, of iets van de andere suggesties hierboven!

Geen opmerkingen: