27 april 2013

Pasta met room-vermouthsaus en spinazie


En toch, en toch… die pasta met veel te veel vermouth voor kleine kinderen was een tijdje geleden zo lekker… “Ach joh, dat verdampt toch allemaal als je het zolang inkookt” riep iedereen, maar dat is dus niet zo. Hoe lang je je drank ook laat pruttelen, er blijft altijd wat alcohol in zitten en elke hoeveelheid is teveel voor kleine hersenen. Ik kook graag met een scheut wijn en dat staat altijd wel een tijdje te koken, maar bij het vermouth-pastarecept ging er wel erg veel in. Extra belastend was dat we de drank samen met andere ingrediënten kookten en dat leek de zaak weinig goed te doen. Pure drank inkoken, dat zou het beste effect hebben, dus ik heb het recept herschreven. Het heeft nog steeds de aangezette smaak van de ingekookte vermouth, maar het alcoholpercentage is beter te controleren.

Het recept hieronder gaat nu uit van spinazie, maar ik heb het ook gemaakt met spitskool, die dus ook apart wordt gestoofd, maar dan wel iets langer.

Pasta met room-vermouthsaus en spinazie
Recept voor 3 personen, of 2 en kinderen

250ml droge vermouth, zoals Noily Prat of Martini Extra Dry
175 ml groentebouillon van een half tablet
1 tl gedroogde tijm
1 rode ui, (als een sinaasappel) in partjes gesneden
2 tenen knoflook, gesnipperd
olijfolie
500 gr (wilde) spinazie
150 ml slagroom
75 gr geraspte parmezaan
300 gr pasta


Begin met de vermouth, bouillon en tijm: laat deze samen inkoken tot je zo’n 150 ml overhoudt. Zet dit even apart wanneer het voldoende is ingekookt.

Ondertussen de ui en knoflook in wat olie zacht bakken op laag vuur. Als de ui gefruit is, deze bij de vermouth scheppen. In de lege pan nu de spinazie laten slinken. Als er veel water vrijkomt, schep dit dan af, of laat het verdampen (alleen als de pan wijd genoeg is, kan er veel verdampen). Ondertussen de pasta gaar koken.

Voeg de slagroom toe aan de vermouth. Laat dit nog enkele minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan ook de spinazie en parmezaan toe. Laat de saus niet meer koken, zodat de parmezaan mooi smelt. Voeg daarna samen met de pasta.

Oordeel van het smaakpanel: opperbeste stemming aan tafel. Kleine Chef schept tot 4 keer op. Dochter Zus likt de saus uit haar bord (gelijk heeft ze) en Dochter Zo eet alles met haar handen op, maar dat maakt niet uit.
3 opmerkingen:

De yummyblogsisters zei

zalig die foto van dat kindje die het zo graag lust!

Nicole zei

Misschien flamberen? Dan verbrand immers de alcohol.

Eerst Koken zei

Nee, flamberen heeft gek genoeg nog het minste effect. Uit mijn hoofd gezegd meen ik dat er slechts 10% van de alcohol verbrandt bij flamberen.