22 juli 2013

Zalmpakketje met chorizo en een sperziebonensaladeHeeft u al eens op zaterdag aan een scholier die vakken vult bij de AH gevraagd of ze zeekraal verkopen? Nou, ik bespaar u graag de moeite: het ligt dus bij de verse vis, wat ergens ook wel weer logisch is, maar waar ik het zelf niet was gaan zoeken. De scholier in kwestie deed trouwens erg zijn best, maar de manier waarop hij ‘zeekraal’ herhaalde (ongeveer alsof ik om ‘gevulde zwanenhals’ vroeg) vond ik prachtig. Overigens is zeekraal niet bepaald goedkoop, maar zeer de moeite waard. Sappig en met een zilte smaak gaat het fantastisch goed samen met vis.

Het is dus weer tijd voor de foodblogswap, onze maandelijkse ruilhandel in blogrecepten. Ik kreeg een fijn blog toegewezen van Kris Kookt en ik moest zowaar een shortlist aanleggen! Ik maakte een barbecue-recept met een verrassende en geweldige combi van zalm en chorizo. Beslist een aanrader! Het was trouwens geen weer voor een barbecue, dus ik maakte het in de oven. Ik heb ook geen viskruiden gebruikt, want die heb ik niet, wil ik ook niet hebben en het werd een eigen interpretatie. Maak je overigens niet te dik over die boter. Ja, het is een flinke kluit, maar je haalt na het bakken de vis en zeekraal uit het pakketje en daarbij kan je het meeste vet achterlaten in het folie. Het valt dus best mee.

Zalm met chorizo
recept voor 4 personen

4 zalmfilets van ongeveer 125 gr per stuk
200 gr zeekraal

75 gr roomboter, op kamertemperatuur
75 gr chorizo, fijngehakt
1 kleine hand verse dille
beetje bieslook en peterselie, gehakt
1 tl honing
1 volle tl mosterd
zout, peper, snufje koriander, snufje foelie

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Begin met de boter: roer deze om met alle ingrediënten, behalve de zalm en de zeekraal. Zet dit apart.

Breng een beetje water aan de kook en kook hierin de zeekraal 1,5 minuut en verfris deze direct onder koud water en laat uitlekken.

Neem 4 vellen aluminiumfolie. Leg in het midden van elk vel een kwart van de zeekraal en leg hierop een stuk zalm. Verdeel de boter erover en vouw de pakketjes dicht. Bak ze in de oven in 20 minuten gaar.Erbij aten wij nog dit recept van hetzelfde blog:

Sperziebonensalade met mosterd en parmezaan
recept voor 2 personen

300 tot 400 gr sperziebonen
1 el grove mosterd
1 el gewone mosterd
1/2 el olijfolie
peper en zout
50 gr parmezaanse kaas, geschaafd
Maak de bonen schoon en kook ze in gezouten water beetgaar. Verfris de bonen direct onder koud water tot ze helemaal afgekoeld zijn. Laat ze goed uitlekken.

Meng de 2 soorten mosterd, olijfolie en kaas met de bonen en breng de salade op smaak met peper en zout. Serveer het koud.
4 opmerkingen:

Simone zei

Ik kan me levendig voorstellen hoe die arme AH scholier moet hebben gekeken.. ;) Een vergelijkbaar iets is overigens gebeurd met een aubergine.. Toch iets gebruikelijker als zeekraal denk ik dan.. Ziet er heerlijk uit die zalm en perfect voor dit weer!

Caroline Brouwer zei

Zeekraal kan ik me dan nog voorstellen dat ze daar nog nooit van gehoord hebben, maar zelfs zoiets als venkel, of ik had zelfs eens een kassière die nog nooit van een nectarine had gehoord! Ik heb het recept opgeslagen, want het lijkt me erg lekker!

Johanneke zei

Hoi antoinette,

Sperziebonen in een snijbonensalade ;.) ?

t Zal allebei lekker zijn hoor, en ik verschrijf me ook wel eens.

Groeten johanneke

Eerst Koken zei

Aaah! Dank je Johanneke! Ik pas het gelijk aan. :D