18 oktober 2013

Ratatouille voor Kleine ChefKleine Chef is een goede eter, hoor. Zelden zeuren, bijna altijd nog eens opscheppen, want jongens van vier lusten wel wat (hoe ziet dat er uit als hij zestien is??), maar commentaar levert hij nauwelijks. We gaan er maar vanuit dat alles naar tevredenheid wordt gegeten. Totdat hij op een avond echt meerdere keren meldde hoe lekker het eten was. En mama, mama, wist mama al dat het héééél lekker was. Ik keek eens opzij naar Meneer, hij keek op hetzelfde moment naar mij en we wisselden een blik van verstandhouding. Want Kleine Chef sprak niet zijn waardering uit voor pannenkoeken of een pizza met salami, maar voor onvervalste ratatouille. Geen kaas, geen tarwe, maar 100% groente. Gelukkig zaten de meiden er gewoon mee te klooien en lieten zich graag afleiden door de kat van de buren die naar binnen was geglipt en onder de tafel zat te wachten op wat ging vallen. Je zou toch bijna gaan denken dat je eens iets had gekookt wat iedereen lekker vindt.

Ratatouille
bijgerecht voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Voor de saus:
een scheut olie
1 flinke ui, grof gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 blik tomaatstukjes (400 ml)
handje verse gehakte peterselie
1 laurierblaadje
1 volle tl (gedroogde) tijm
zout en peper

Fruit de ui in wat olie zonder het te laten kleuren. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe, laat dit even mee fruiten  en voeg  daarna de tomaatstukjes, peterselie, het laurierblaadje en tijm toe. Laat de saus 10 minuten sudderen. Haal daarna het laurierblaadje eruit en pureer de saus met een staafmixer.

Voor de groente:
2 courgettes (bv groen, maar er bestaat ook wit (eigenlijk heel lichtgroen) of geel – kleur is belangrijk!)
1 slanke aubergine
1 rode puntpaprika
olijfolie
Nb. bij een Turkse supermarkt vind je eerder andere kleuren courgette en lange, slanke aubergines dan bij de gewone supermarkt!


Heb je een mandoline? Mooi; daar kan je nu de dunste plakjes mee schaven. Met een keukenmachine met een plaat met een schaaf gaat het natuurlijk ook, en anders zal je je best moeten doen met een gewoon mes. Maar maak de plakjes zo dun mogelijk. Een millimeter is prima.

Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal. Deze moet groter zijn dan je verwacht, zeker als je in een enkele laag wilt werken. Leg hier de plakjes groente, om en om, en dakpansgewijs op. Probeer een beetje goed uit te komen qua hoeveelheid, en desnoods maak je een tweede laag. Sprenkel hier wat olijfolie eroverheen en bak de ratatouille 45 tot 55 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden (hetelucht is ongeveer 20 graden lager).
3 opmerkingen:

Nell zei

Een kleine chef in huis die graag ratatouille lust, you're a Lucky girl!

Anoniem zei

Wat een mooi verhaal!
M. (drie jaar oud) had laatst ook zo iets: zat heerlijk te smullen van een tomatensaus. 'Mama, je hebt écht een lekkere tomatensaus gemaakt! Díe moet je de volgende keer weer maken.' Ik zal het proberen, meis. 'Weet je nog wat je erin hebt gedaan?' Euh, ja, en daar begint het probleem, want het is maar net wat er in huis is, natuurlijk. Maar ik herinnerde me in elk geval prei. 'Prei, goed onthouden mama dat je er prei in moet doen. En wat nog meer?' :-)

Groet,
Lia

Anoniem zei

Antoinette,
het is altijd weer een plezier om je recepten te lezen. Dus dan heb ik ze nog niet eens gemaakt. Maar deze ratatouille ga ik zeker binnenkort maken voor een vriendin die vegetariër is (en niet vegetarisch zoals steeds meer mensen tegenwoordig zeggen).
Liefs, groet aan Frits
Peter Schütz