7 april 2014

Pizza Pecorino


Het is hier net de set van Faulty Towers welke dan niet in een hotel, maar al geruime tijd in een ziekenhuis is gesitueerd. Afgewisseld met scènes uit een huishouden waar iedereen met een rommelig virus rondloopt en uit lamlendigheid maar wat voor zichzelf doet. Dat er ’s avonds nog eten op tafel komt is soms een wonder. Ik heb vanavond, onder andere, vissticks op. Van Iglo. Niet eens zelf gemaakt. Ik heb nog ergens een Noors recept liggen voor zalm vissticks met zo’n tartaarsaus en dat is dus geen vis ‘voor mensen die eigenlijk geen vis lusten’. Maar ja, die hadden we niet. We hadden Iglo. Wel met piccalilly, wat best een aardige combinatie opleverde. Maar verder is het hier een schamel gebeuren. Dat er nog geblogd wordt is meer een soort misplaatst plichtsbesef. Of iets dat ik nog leuk vind om te doen. Deze week is geen goede week, jongens.

Vandaar dat jullie vandaag een recept krijgen voor een pizza die beter verdient, maar waar ik helemaal niets over wist te zeggen. Al weken (maanden?) zat deze pizza in mijn mapje Concepten te wachten op wat ging komen. En er kwam niets. Het was een gevalletje BZN (blog zonder naam). Stom, want ook al heb ik niets tegen normale pizza’s, ik heb nog liever zo’n pizza als dit: simpel en subtiel. De mozzarella zorgt voor wat smeuigheid, de spinazie of paprika voor een accent en de pecorino dekt het geheel als een zout dekentje af NA het bakken. Dat is belangrijk: de kaas smelt alleen, maar bakt niet. Het resultaat is een zachtere smaak als dat je het zou bakken.

Nou, daar komt ie, zijn moment of glory:

Pizza Pecorino
recept voor 3 a 4 personen

Kneed een soepel brooddeeg van:
700 gr broodmeel (geen bloem) OF 500 gr broodmeel + 200 gr fijne tarwegriesmeel
3 flinke tl zout
flinke scheut olijfolie
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
lauw water, zoveel als nodig is om een soepel deeg te kneden

Kneed het deeg en laat het 1,5 a 2 uur rijzen op een warme plek. Verdeel het daarna in stukken en rol deze uit tot pizza’s.Smeer een beetje olijfolie uit over de uitgerolde pizzabodem. Beleg dat met plakken mozzarella. Je hoeft de bodem niet helemaal vol te leggen, want de kaas zal wat uitlopen. 1 bolletje voor 1 normaal formaat pizza is voldoende. Strooi daar wat geroosterde pijnboompitten (even kort roosteren in een hete, droge koekenpan) en wat geslonken spinazie (bak hem even heel snel in een beetje olie, of giet er kokend water op en laat dat een minuut staan) of zacht gebakken rode paprikastukjes. Bak de pizza dan gaar en bruin in een hete oven (250 graden). Strooi er na het bakken een handje pecorino over. Dat mag grof geraspt (als flintertjes) zijn.

En o ja, een goede pizza is spaarzaam belegd en het beleg wordt niet gestapeld!5 opmerkingen:

Nicolet zei

bedoel je niet Faulty Towers?

Anoniem zei

Een ziek kind en zorgen; dat moet een vreselijk gevoel zijn.

Sterkte en de beste wensen voor de zieke.
Anna

Eerst Koken zei

Ja!! :D

kniepertie zei

Beterschap en sterkte!

Anoniem zei

Veel sterkte daar in de ziekenboeg! Maar: waarom broodmeel en geen bloem?

Lia